Сега четете
Срещата ГЕРБ-ПП премина със свада за бюджета

Срещата ГЕРБ-ПП премина със свада за бюджета

Без непосредствени резултати, освен несигурното пожелание разговорите да продължат в експертни групи, премина първата съвместна среща на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ тази сутрин. Тя се проведе по инициатива на формацията на Бойко Борисов. Най-запомнящ момент от срещата беше леко сдърпване за държавния бюджет. Герберите неуспешно пробваха да отклонят разговора към въпроса за постигането на „широко мнозинство“, но представителите на ПП не приеха идеята.

От страна на ГЕРБ-СДС разговора води Десислава Атанасова, която оглавява парламентарната група на формацията, а от ПП – лидерите й Асен Василев и Кирил Петков. В началото на срещата Атанасова двусмислено поздрави „представителите на втората по големина политическа сила“, като така напомни, че ПП загуби изборите от ГЕРБ-СДС. По думите й, целта на срещата е да се проведе диалог за постигането на базов консенсус по политики, които са важни за всички граждани.

Атанасова изтъкна, че някои от приоритетите, на които настоява ПП, вече са одобрени от Народното събрание – например, решението на парламента, с което се подкрепя влизането на България в еврозоната, както и друго решение, което задължава служебното правителство да внесе цялото необходимо законодателство по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя настоя да бъде отделено специално внимание на проблемите на вътрешната сигурност, особено с оглед на инцидента на българо-турската граница, при който загина полицай. Накрая водачът на герберите предложи на днешната среща да се постигне „базов консенсус“, а впоследствие експертни групи на двете формации да доработят детайлите.

В отговор Петков подчерта, че ПП ще остане конструктивна опозиция, и срещата не бива да се разглежда като подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Бившият премиер посочи, че допълнителните социални разходи, които неговата формация иска, са синхронизирани с приоритета им да се запази бюджетният дефицит в рамките на 3 процента – нещо, за което герберите редовно твърдят, че е противоречие. Той даже помоли да се отделят няколко минути от времето на срещата за презентация, на която ПП да докаже, че такова противоречие няма.

Атанасова обаче настоя, че трябва първо да се търси решение на политическата криза, като се постигне консенсус по някои теми, който после да се разшири и към другите парламентарни сили. „Защото бюджет или антиинфлационни мерки се приемат с широко мнозинство. Нека заедно да търсим това парламентарно мнозинство. Колегите от БСП също имат много сериозна социална програма. Ние сме готови и с тях да водим подобен разговор и с всички останали парламентарни групи“, каза тя. Затова предложи следния подход – да се отсее спорното от безспорното в приоритетите на ГЕРБ-СДС и ПП, а след това експертите им да обсъдят останалото.

Вижте и

Асен Василев обаче държеше да покаже презентацията, за да се види как предложенията на ПП се „вписват в макрорамката“. Той подробно разясни всички детайли и призова герберите да подкрепят искането на ПП служебният кабинет да внесе истински проектобюджет.

Намеси се Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, бивш енергиен министър, който неясно защо реши да оборва бюджетните сметки на Василев. Добрев обяви, че прогнозите лидера на ПП за макроикономическите параметри се разминават с изчисленията на БНБ и финансовото министерство. И посочи, че ако се приемат всичките предложения на ПП, бюджетът може да се окаже натоварен с много по-тежък дълг.  „Не трябва да си играем с огъня, особено що се отнася до бюджета“, остро се обърна Добрев към Василев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре