Сега четете
МОН поиска повече пари за заплати във вузовете

МОН поиска повече пари за заплати във вузовете

Министерството на образованието и науката настоява за повече инвестиции във висшето образование през 2023 година, с които да бъдат увеличени заплатите на университетските преподаватели и стипендиите на студентите, както и да се подобри материално-техническата база и да се развива научно-изследователската дейност.

Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на среща, организирана от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ. МОН отправи тона искане, след като ректори споделиха, че целево отпуснатите пари за образование не стигат за обновени заплати.

„Колкото повече средства има за висше образование в тази икономическа ситуация, ще е добре. Защото изоставаме не само във възнагражденията, но и в оборудване и осигуряване на научно-изследователската дейност. И това се забелязва и ще бъде още по-видимо, когато се развият програмите за STEM центровете в училищата. Ще се получи така, че някои от нашите студенти ще са учили в много добра среда в училище и отивайки в университетите ще видят, че нещата са някак изостанали, овехтели“, заяви министърът.

Проф. Пенов подчерта, че е редно да продължи политиката за поддържане на качеството в университетите. По думите му насърчителните мерки са дали резултат. „Когато осигурим някакъв ръст на базовия норматив ще можем да мислим за известна корекция на коефициентите за различните професионални направления, но без да вредим на другите и да има баланс между интересите на всички“, каза проф. Пенов.

Вижте и

По време на срещата бе отбелязано, че засега няма окончателен проект на бюджета и няма яснота кои предложения на МОН ще залегнат в него.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре