Сега четете
Войната спря продажбата на пристанището в Александруполис

Войната спря продажбата на пристанището в Александруполис

Гърция прекратява приватизацията на северното си пристанище Александруполис и реши, че то трябва да остане държавно, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. Мицотакис заяви, че „геополитическите събития“ са накарали да се преосмисли сделката за продажба на мажоритарния дял от съоръжението на частни инвеститори, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

След началото на войната в Украйна стратегическото значение на пристанището нарасна значително като логистичен възел за прехвърляне на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа. Александруполис има потенциала да се превърне в енергиен център за Централна Европа. Той е разположен в Северна Гърция, близо до границите с България и Турция. Планира се създаването на плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен газ.

„Правителството реши, че при настоящите обстоятелства Александруполис има толкова голямо стратегическо, геополитическо и енергийно значение за нашата страна, че трябва да остане под юрисдикцията на гръцката общественост“, заяви Мицотакис.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре