Сега четете
Наша фирма мами чужденци с коли под наем

Наша фирма мами чужденци с коли под наем

Чужденци са измамени с хиляди евро в схема за коли под наем у нас, разкрива bTV. Общо 16 клиенти вече са подали сигнали срещу Rent A Car компания в Комисията за защита на потребителите. Те преживяват едно и също, когато връщат счупените стари автомобили. От фирмата отказват да направят приемо-предавателен протокол за липса на щети и само казват, че всичко е наред. После обаче ги таксуват солено и за най-малката драскотина.

Това лято Ерик от Франция е на почивка в България със свой приятел. Наемат кола под наем, за да разгледат страната. За целта използват популярна онлайн платформа. Чужденците са сравнили офертите, но не са забелязали нищо странно. Те получават колата от паркинга на панелен блок в квартал „Младост“ в София.

„Колата беше в доста лошо състояние. Воланът не беше наред, седалките – също. Виждаше се, че е доста изхабена кола. Дистанционното за заключване също не работеше. В момента, в който се качихме на магистралата и вдигнахме по-висока скорост, моторът започна да издава доста странни звуци, не беше много успокояващо“, казва Оливие, който също е потърпевш. Чужденците изгарят с по 500 евро под формта на депозит за кола под наем. Освен това от банковите сметки на някои от тях се теглят до няколко хиляди евро за щети, които те не са причинили.

Адвокат Марина Узунова, която е наета да защитава правата на поредния пострадал чужденец, обясни, че в договора с  Rent A Car компанията е включена клауза, която казва, че ако липсва приемо-предавателен протокол подписан от двете страни за връщане на автомобила, наемателят се съгласява предварително и безусловно да приеме едностранно направените констатации за щети, причинени на автомобила.

Вижте и

Щета според фирмата е причинил всеки един от наемателите. Колкото по-счупена е колата, която получава клиентът, толкова повече пари може да тегли фирмата от банковата му карта. Опитите за връзка с компанията дълго време били неуспешни. Когато разбират, че депозитът никога няма да бъде върнат, а дори още пари от банковата им сметка са застрашени, чужденците опитва да се свържат с Българската комисия за защита на потребителите. „Сайтът на КЗП не може да бъде отворен извън територията на България и освен това самият сайт е достъпен единствено на български. Поради което хората, които не владеят български език, не могат нито да се запознаят с неговото съдържание, нито да използват функцията за онлайн подаване на жалби“, казва Узунова. Оказва се, че срещу фирмата има куп дела и вече е препродадена на жена от ромски произход.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре