Сега четете
Млечните продукти поскъпнаха най-много

Млечните продукти поскъпнаха най-много

Млечните продукти са с най-голям ръст на цените сред хранителните стоки. Кашкавалът е поскъпнал с около 47% за една година, при сиренето – 57%, маслото – с 39%, а киселото мляко – с около 40%. Така средно по борсите цените на млечните продукти да се увеличили с 40-50% от миналия ноември до сега, коментира пред Нова тв Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

На щанда в магазините цените на млечните продукти се вдигат още повече и вече може да се види кашкавал за над 35 лева килограма и сирене за над 25 лв.

За сравнение цените на едро по данни на комисията по стоковите борси и тържища са следните: от миналия ноември до сега кашкавалът е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 до 11.41 лв., а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74 лв.

Вижте и

Основна причина за ценовия скок производителите на млечни продукти обясняват с двойно нарасналите разходи за изхранване на животните и за преработка на млякото. Увеличават се и транспортните разходи за извозване на суровината до мандрите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре