Сега четете
Държавата почва да бори недостига на лекарства, търговци ги задържали в складовете си

Държавата почва да бори недостига на лекарства, търговци ги задържали в складовете си

Активно да информират гражданите за причините за недостиг на лекарства на българския пазар обещаха властите след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването. „Има данни, че търговци задържат медикаменти в складовете си“, каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопаването Александър Златанов.

Целта на съвета е да се оптимизира контролът върху обезпечаването на пациентите с лекарства, вместо те отново да бъдат изнасяни навън. Той ще събира и анализира информация за потенциален недостиг на лекарства и ще предприема спешни действия за осигуряването на достатъчни количества. Предложено е да бъде изготвен алгоритъм как точно информацията за лекарство, което липсва, достига до лекаря, който го е предписал. В момента 40 на сто от предписаните на пациентите лекарства достигат до тях, останалите 60 на сто не се верифицират.

„Това, което ние предложихме, е да се поиска ясен план за действие от страна на притежателя на разрешение за употреба, как тази информация за постановения принудителен недостиг, трябва да бъде комуникирана към пациентите. Но трябва да има указания и към предписващите лекари, и към фармацевтите в аптеките“, казаха след заседанието на съвета относно съобщения за недостиг на важно лекарство за астма.

„Притежателите на разрешение за употреба, производителите, в основния брой случаи доставят лекарствени продукти в количества значително по-големи от нуждите на българските пациенти. Проследимостта трябва да бъде подобрена, за да се гарантира, че тези лекарствени продукти, остават в България и не се изнасят“, обясниха след срещата. През годините е писано многократно, че част от медикаментите претърпяват реекспорт и изчезват от нашите аптеки.

Вижте и

„Беше взето решение веднъж месечно да се провежда среща и да се обменя активно информация, каквито са препоръките на Европейската агенция по лекарствата“, заявиха здравните власти след срещата. Съветът е създаден от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев с участието на всички заинтересовани страни.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре