Сега четете
Глобална хакерска мрежа действа от Индия

Глобална хакерска мрежа действа от Индия

Британският вестник „Сънди таймс“ и Бюрото за разследваща журналистика разкриват наличието на глобална мрежа от хакери, базирана в Индия, които проникват безпроблемно във файлове на бизнеси, правителства и журналисти по поръчка на клиенти.

Журналисти под прикритие са успели да разговарят с 28-годишен хакер, който е проникнал в повече от 500 имейла по поръчка предимно от корпоративни клиенти. Той е заявил, че голяма част от британските разследващи компании наемат индийски хакери. Използването на индийския подземен свят за проникване в имейли акаунти и смартфони се е превърнало в практика от години, отбелязват от „Сънди таймс“.

Разследването на вестника и на Бюрото за разследваща журналистика показва невероятния размер на незаконно хакване на компютри в Лондонското сити на британски фирми, журналисти и политици по поръчка на разследващи или разузнавателни компании.

Във Великобритания поръчването на подобна услуга е наказуема с до 10 години затвор. Подобен закон има и в Индия, но както е заявил цитираният по-горе хакер „в страната няма нито един осъден досега хакер“.

Вижте и

Индия е особена привлекателна дестинация за искащите на получат информация не само заради липсата на прилагането на законите за хакерите, но и за тяхната собствена сигурност, където се чувстват недосегаеми. А клиентите по принцип са готови да плащат богато и пребогато. Бюрото за разследваща журналистика твърди, че бившата индийска компания Appin е била наета от Катар, за да проникне във файлове на противниците на организирането на световното първенство по футбол в страната.

Смята се, че макар и тази компания вече да не съществува официално, е развила страничен доходоносен бизнес с клиенти от цял свят за хакване на физически лица. Твърди се още, че сред клиентите ѝ са и корпоративни разузнавателни компании, базирани във Великобритания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре