Сега четете
Българските лозари излизат на протест с настояване за промени в сектора

Българските лозари излизат на протест с настояване за промени в сектора

Около 500 лозари от цялата страна ще излязат днес на протест, съобщи „Национално сдружение на българските лозари“ (НСБЛ). От организацията настояват управляващите в лицето на Министерство на земеделието (МЗм) и Народното събрание да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява „един от най-тежките си периоди“.

Мероприятието ще се състои пред сградата на МЗм в столицата и ще продължи два часа – от 13:30 до 15:30 часа.

Като причини за протеста „Национално сдружение на българските лозари“ изтъква липсата на каквато и да е прозрачност и систематичност в работата на МЗм, липсата на политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство, липсата на защита от страна на държавата на родното грозде по време на гроздобера от субсидирания внос, нежеланието на МЗм да издейства на лозарството статут на приоритетен сектор години наред и връщането в държавните органи и институции, свързани с лозарството, на лица, компрометирани повече от десетилетие и имащи основна вина за състоянието на бранша.

Вижте и

НСБЛ припомня, че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с 13,50 евро/декар годишно. В останалите страни членки субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно. Това поставя българските лозари в крайно неконкурентно положение, имайки предвид един от основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и услуги.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре