Сега четете
Нарушители на домашния арест: Кучето ми отхапа гривната

Нарушители на домашния арест: Кучето ми отхапа гривната

120 арестанти и осъдени в момента се контролират с електронни гривни. Държавата разполага с 250 устройства, като преди 4 години плати близо милион и половина европейски средства за устройствата и софтуера. Митьо Очите, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Йоан Матев, обвинен за убийството в Борисовата градина – всички те са били под домашен арест и следени с електронни гривни, разказва bTV.

Темата с гривните и ефективността им стана актуална покрай Васил Михайлов – синът на пернишки прокурор, обвинен за тормоз, който е нарушавал домашния си арест. Михайлов се контролира с гривна. „Има няколко момента, в които е нарушаван периметърът за няколко минути. Има и един случай от 40 минути, за които е загубен сигнал на гривната“, обясни преди дни правосъдният министър Крум Зарков. Софийският районен съд обаче прецени, че няма доказателства Михайлов да е нарушил домашния си арест и отказа да му наложи задържане под стража.

„Няма съмнение по отношение на технологията, че е надеждна. Дали може да бъде преодоляна, не че е изцяло невъзможно, но практически трудно осъществимо“, казва експертът по информационна сигурност Борис Гончаров пред bTV.

Бившият правосъден министър Николай Проданов обясни, че всяко едно прекъсване се отразява в контролната система и служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ трябва да реагират веднага.

Вижте и

„Вие можете да си срежете гривната с ножица. В момента, в който сложите фолио върху гривната, тя ще даде сигнал, че няма присъствие на обекта“, каза Гончаров.  Проданов пък разказа, че е имало случаи задържани под домашен арест да опитат да излъжат електронното наблюдение, да извадят гривните от строя и да избягат. „Един беше тръгнал към гръцката граница, но нашите служители реагираха много бързо и полицията го задържа“, посочи той. Имало случай, когато нарушител срязал гривната си и обвинил кучето, че я е отхапало.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре