В Троянския манастир ще бъде почетена паметта на патриарх Максим по повод десет години от неговата кончина

В Троянския манастир „Успение Богородично“ ще бъде почетена паметта на Негово светейшество патриарх Максим, по повод десет години от кончината му, които се навършват днес.

От 9.00 часа в храма на манастира ще бъде отслужена архиерейска заупокойна Света литургия, след която, към 10.30 часа, ще бъде извършена панихида за патриарх Максим, съобщи  игуменът на Троянската света обител Велички епископ Сионий. В службите ще участват митрополити и други духовници.

„В днешния неделен ден се навършват десет години от кончината на блажено починалия и незабравим български патриарх Максим – велик първойерарх на родната ни Света църква, който 41 години вярно служи на своя народ и достойно възприе заветите на своите свети и блажени предшественици и ги предаде на съвременните българи. Негово светейшество патриарх Максим ще остане в съзнанието на всички българи, духовници, християни по света като човек на доблестта, на вярното, канонично, догматично изповядване на вярата, човек мъченик в своя живот поради многото изпитания, които Бог му поднесе, за да ги отстоява и за да бъде верен пример. Той е истински пример на патриаршеско високо служение, което спокойно може да се равнява със служението на великия патриарх Евтимий, на свети патриарх Йоаким, на свети Климент Охридски и на великите доблестни други древни отци на родната ни църквата“, каза епископ Сионий.

Той призова всички поклонници в Троянската света обител да се помолят за упокоение на душата на патриарх Максим, за блажена памет и вечен покой. „Бог за го прости! Царство небесно да му бъде и светлият му пример да се помни от род в род в родната ни църква и в съзнанието на верния православния български народ“, добави епископ Сионий.

Вижте и

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 г., на 98-годишна възраст, и беше погребан в църквата на Троянския манастир, откъдето започва монашеският му път. Той ръководи Българската православна църква от 4 юли 1971 г. до смъртта си на 6 ноември 2012 година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре