Сега четете
5 ноември – Световен ден на мъжете

5 ноември – Световен ден на мъжете

Днес отбелязваме световния ден на мъжете. В България те са над 3 милиона.

Освен днешния ден и целият месец е посветен на силния пол и превенция срещу една от най-коварните мъжки болести – рака на простатата. Ето защо можем да казваме МОември, а не НОември.

Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г.

Съпругата му Раиса била много силна и властна жена и всяка година на 8 март Горбачов ѝ правел най-различни подаръци.

Но се почувствал като мъж под чехъл. И осъзнал, че много мъже са в неговото положение, затова решил да създаде ден на мъжете.

За първи път в България се празнува Денят на мъжа преди девет години – през 2011 г.

Последното преброяване населението на страната към 7 септември 2021 г. установи, че от общо 6 519 789 души, мъжете са 3 136 262 (48,1 на сто), а жените – 3 383 527 (51,9 на сто), или на 1000 жени се падат 927 мъже.

Същевременно мъжете работодатели са два пъти повече от жените, показват актуални данни от изследвания на Института по философия и социология (ИФС) към Българската академия на науките (БАН). Работодателите сред мъжете са 6,2%, а при жените този дял е 3,6%, разказва проф. д-р на социологическите науки Емилия Ченгелова – директор на ИФС-БАН, потърсена по повод Световния ден на мъжете. По думите й мъжете формират по-висок дял (16%) в сравнение с жените (12,7%) и от самонаетите лица.

Най-често срещаното мъжко име у нас е Георги, а най-предпочитано за новородените – Александър

По данни на НСИ за 2021 г. личните имена на мъжете са над 30 хил., а на жените – близо 40 хиляди. Макар броят им да намалява в сравнение с предходната година, най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги – 152 хил., Иван – 140 хил., и Димитър – 111 хиляди. Следват Николай – 91 хил., Петър – 66 хил., и Александър – 60 хиляди. Най-често срещаните мъжки мюсюлмански имена са Мехмед, Ахмед и Мустафа, сочат данните .

Вижте и

За поредна година най-предпочитаното име сред новородените момчета през 2021 г. е Александър, като с нелеката съдба да бъдат „защитници на мъжете“ (гр. alexandros) са орисани 938 бебета. При новородените момчета наред с традиционните имена Георги – 832 бебета, Димитър, Иван и Калоян, преобладават нехарактерни за българската традиция имена като Мартин – 783 бебета, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български ханове и царе като Борис, Симеон, Самуил. Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2021 г. са Мерт и Емир.

И преди десет години, и сега, в топ 10 имена на момчета, родени през 2011 г. и 2021 г., най-предпочитаните от българите имена са Александър, Георги и Мартин. През 2011 г. популярното име Иван е било четвърто в класацията на любимите имена, но десет години по-късно вече е изместено от Калоян.

Ако март месец е месецът на жената, то безспорно през ноември отдаваме внимание на мъжа.

Английската дума MOVEMBER е комбинация от думата МО, която означава мустаци, и името на месеца – ноември. През 1999 г. в Мелбърн група младежи уж на шега си пуснат мустаци.

От тогава мъжете решават да не се бръснат за 30 дни в знак на солидарност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре