Сега четете
Росица Кирова: Хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани

Росица Кирова: Хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани

Машинното гласуване създава възможност за затруднение на определена група граждани, заяви Росица Кирова от ГЕРБ в „Още от деня“. Машината не позволява невалиден вот, защото се следва определен алгоритъм. Това не означава, че няма хора, които са се отказали да гласуват заради притеснение, че нямат достатъчна дигитална грамотност, каза Кирова.

Тя цитира проучване, според което България се нарежда на последно място сред държавите членки на ЕС по дигитални умения. 29% е дигиталната грамотност в България, за сметка на 56% в Европейския съюз.

„Не трябва да задължаваме хората да гласуват само с машини. Нещо, което отблъсква част от избирателите, извън всички останали проблеми, които политиците създават. Качествените политици ще увеличат избирателната активност, но хартиената бюлетина ще гарантира равни права на всички български граждани, които искат да гласуват“, обясни Кирова.

По думите ѝ с хартиената бюлетина повечето партии ще увеличат резултатите си, на базата на увеличената избирателна активност.

Вижте и

„Демокрацията е процес, в който увеличаваме правата на гражданите, а не ги свиваме. Даването на възможност да се гласува с хартия извън машините е решение на председателя на правната комисия, въз основа на това, което ни поставят нашите избиратели“, каза още Кирова.

По думите ѝ много от гражданите нямат доверие на начина, по който се гласува с машина, както и на резултатите, които произвеждат изборите, след като беше въведен задължителният машинен вот в големите секции.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре