Сега четете
Нов квартал с близо 600 жилища ще изникне в София

Нов квартал с близо 600 жилища ще изникне в София

Жителите на София често протестират срещу постоянно никнещите нови сгради и срещу все по-плътното застрояване на града. Това обаче по никакъв начин не спира инвестиционните намерения.

Проект за цял нов жилищен квартал чака разрешение от институциите. Плановете на инвеститора са той да се построи в парцела от 193 дка на бившия завод „Балканкар 6-ти септември“ на кръстовището на бул. „Житница“ и бул. „Никола Мушанов“ в район „Красно село“.

Инвестиционното предложение вече е внесено за екооценка в регионалната екоинспекция. Комплексът ще се казва „Галакси сити“. Според приложените документи в него ще бъдат построени 13 блока, в които ще има общо 581 апартамента, а също и офиси и търговски площи.

По протежението на бул. „Никола Мушанов“ се планира издигането на три сгради. Всяка от тях ще се състои от два блока, единият от които ще е висок 50 м или 16 етажа, а другият – 44 м или 14 етажа, личи от книжата.

„Към всеки блок е предвиден допълнително над тази височина и терасовиден етаж в рамките на допустимите от ЗУТ граници, там са разположени по един луксозен апартамент на етаж“, пише в документите. На първите два надземни етажа сградите са свързани помежду си с двуетажни връзки, в които са разположени търговски обекти и офиси.

В северната част на имота към нова улица е предвидена сграда, състояща се от три високи тела, чиито фасади частично са в контакт една с друга, се казва още в предложението. Трите секции ще са с височина 30 м. При всяка секция е предвиден терасовиден етаж с по един луксозен апартамент на етаж.

Във вътрешността, в югоизточната част на територията, са разположени три по-ниски сгради на 7 етажа. В най-южната част на имота е разположена сграда на 8 етажа, шест от които са с апартаменти. Всяка от тези сгради се състои от два входа. При всеки вход е предвиден терасовиден етаж.

Инвеститорът обещава в южната част на терена, определен за първия етап от „Галакси сити“, да изгради самостоятелен парк със спортна зона, който да се превърне в притегателен център за целия квартал. Според внесеното предложение компанията собственик ще оформи повече от изискуемите по закон паркоместа за автомобили и велосипеди.

Вижте и

Проектът предвижда в бъдещия жилищен комплекс да се изгради и частна детска градина за пет групи от по 12 деца. В същото време инвеститорът обръща внимание, че в непосредствена близост до новия квартал се намира и общинската 145 ЦДГ „Българка“.

През 2019 г. компанията „Галакси Инвестмънт Груп“, зад която стоят основателите на „Винпром Пещера“ Антон Щерев и Атанас Петров, купи споменатия терен за неназована сума чрез придобиването на дружеството НМ 151, в чиито активи бе имотът. След придобиването управителят на „Галакси Инвестмънт Груп“ Константин Бояджиев коментира, че теренът се намира в „една от най-перспективните части на столицата, които все още не са презастроени и имат добри комуникации и обезпечение с инфраструктура“.

Бояджиев каза още, че „ревитализирането на бивши индустриални територии е бъдещето на София“. „Галакси Инвестмънт Груп“ притежава столичните хотели „Хилтън“ и „Интерконтинентал“ срещу Народното събрание, хотели и комплекси на морето и т.н.

Продавач на терена на „Балканкар 6-ти септември“ бе дружеството „Акрополис Риъл Естейт Б.В“ – българско дружество на литовската VP Group, чийто собственик е Нериус Нумавичиус. Той е определян в медиите като най-богатия литовец, а у нас е по-известен като собственик на магазините „Т-маркет“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре