Сега четете
Близо 200 души са включени в гасенето на горския пожар на българо-гръцката граница

Близо 200 души са включени в гасенето на горския пожар на българо-гръцката граница

Общо 190 души са днес на терен в усилията за потушаване на пожара на българо-гръцката граница в района на община Кирково, каза за медийте Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали.

Сред тях са пожарникари, горски служители и доброволци. По отношение на техниката, има три пожарни автомобила, пет водоноски, четири багера, като се очаква и верижна машина. Поддържа се връзка и с пилота на хеликоптера Ми-17, но към момента условията не позволяват той да се включи заради силната задименост. „Надяваме се към обяд да се разчисти, за да го включим към гасенето“, коментира комисар Заимов. Той определи ситуацията като сложна, но към момента под контрол, и допълни, че снощи откъм гръцка страна огънят се е придвижил близо километър в посока „Маказа“, но е далеч от граничния пункт и от населени места и не застрашава хора и сгради.

„Не мога да ви кажа площ, а единствено, че разстоянието, на което се простира, е от втора до към тринадесета пирамида откъм гръцка страна и на моменти прехвърля и на наша територия. Сега го пресичаме откъм село Кремен. Работят багери и хора в изграждането на просеки. Пресечено е на границата“, обясни още комисар Сергей Заимов.

В помощ на пожарникари и горски, от вчера в социалните мрежи хора от региона се организират днес да помагат като доброволци.

Вижте и

Пожарът от гръцка страна бушува вече две седмици, но на българската територия той се прехвърля от пет дни в района на връх „Вейката“ в землището на село Горно Къпиново. Първоначално той премина в края на октомври, но бе потушен и от 2 ноември отново навлезе на българска територия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре