Сега четете
Парламентът обсъжда закупуването на нови самолети F-16

Парламентът обсъжда закупуването на нови самолети F-16

Очаква се днес парламентът да гласува проект на решение, с което да позволи закупуването на 8 допълнителни бойни самолета от типа F-16 Block 70. Проектът беше внесен от служебното правителство на президента Румен Радев, който ревностно защитава сделката с аргумента, че е поставено на карта оцеляването на българската военна авиация.

Нашата страна вече закупи и плати 8 американски изтребителя F-16 Block 70. Доставката им ще се забави. От служебното правителство и президентството настояват да се пристъпи към покупката на още 8 самолета, за да можем да окомплектоваме една пълна ескадрила.

Българското военно министерство изпрати поиска от американското правителство оферта за допълнителните 8 самолета F-16 Block 70. В отговора от Вашингтон са предоставили 3 проекта на обща стойност 1 320 769 818.00 щатски долара (2 588 708 843.28 лв., изчислени при курс от 1.96 лв. за долар). Тук влизат 8-те изтребителя, боеприпаси, наземно оборудване и обучение на личен състав, авиационни управляеми ракети и тактическа радиосистема. Очаква се машините да пристигнат у нас през 2027 г., а плащането е разсрочено за десет години.

Депутатът от БСП Румен Гечев саркастично  предрече, че доставката на допълнителните самолети също ще се забави и няма да бъде изгодна за страната. „В небето над България ще летят само гарвани и нищо друго“, мрачно обяви той.

На тези думи скочи Иво Мирчев от „Демократична България“. „Блок 70″ е най-модерната авионика, която съществува на този пазар“, каза Мирчев.

Вижте и

„И като казвате, че самолетите от НАТО са ви чужди, надявам се, че не искате самолети от Русия да ни охраняват“, заяви още Мирчев.

Гечев заяви, че думите на депутата от ДБ са „уплашен и нескопосан плач“. „Ако някои политици ще позволяват България да бъде унижавана по такъв начин, благодаря за такова сътрудничество. Има други страни членки на ЕС и НАТО, които произвеждат достатъчно качествени самолети“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре