Сега четете
БНБ: Не сме изготвяли доклад, че България не е готова за еврозоната

БНБ: Не сме изготвяли доклад, че България не е готова за еврозоната

Българската народна банка отрече да е изготвяла доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г., в позиция до БНР след запитване на националното радио. Не съществува такъв доклад – заявяват оттам.

На 2 ноември лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и депутатът от БСП и бивш вицепремиер и икономически министър в правителството на Жан Виденов Румен Гечев обявиха пред журналисти в парламента, че разполагат с документ, изпратен от БНБ. И двамата дадоха ясно да се разбере, че не става въпрос за официален документ, но увериха, че е изпратен от БНБ. Гечев дори го нарече „пасквил“.

„БНБ ни изпраща някакъв пасквил, който не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма подпис, няма печати, не е ясно кои са тези експерти и не се дава отговор на въпросите, които поставихме на изслушването на управителя на БНБ“, каза той.

Според Гечев в доклада съществуват противоречия за готовността на България да влезе в еврозоната през 2024 г.

Костадинов нарече полученото работен вариант на доклад на БНБ за влизането ни в еврозоната. Според него от текста може да се направи изводът, че страната ни не е готова за присъединяване през 2024 г.

В отговора си до БНР от Централната банка потвърждават фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година.

Българската народна банка не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание, се посочва в отговора на БНБ.

Вижте и

Още на първата страница на въпросния документ е изписано, че това е „работен вариант към 25.10.2022 г.“ и е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на Централната банка, съобщава БНР.

От централната банка допълват, че „позицията на БНБ по въпросите, свързани с присъединяването към еврозоната, е изразявана многократно, включително от управителя на БНБ“.

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре