Сега четете
Просветният министър: Раниците до 6 клас са свръхтежки

Просветният министър: Раниците до 6 клас са свръхтежки

Проблемът с тежките раници на учениците до 6-ти клас остава особено значим въпреки всички мерки, които Министерството на образованието и науката е предприело до този момент. Това казва министърът на образованието Сашо Пенов в отговор на парламентарен въпрос, касаещ тежестта на раниците с учебници за най-малките ученици, предаде БГНЕС.

По закон разрешеното тегло на раницата е тя да е не повече от 15% от теглото на детето.

Законът за училищното и предучилищното образование определя норми при издаването на познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, като те трябва да се издават според определен обем на книжните тела, формата, вида хартия и графичния дизайн, така че да не тежат излишно. Други текстове предвиждат възможността да се издават и използват познавателни книжки, помагала и учебници в електронен вариант, който е идентичен на книжното тяло. В мерките си за борба с тежките раници и последващи евентуални заболявания на опорно-двигателната система на подрастващите, от МОН осигуряват ученически шкафчета за децата в училищата, като през 2019 г. всички школа са оборудвани с шкафчета, избрани от самите училища.

Вижте и

От министерството разпореждат и на директорите при възможност да въведат последователно провеждане на часове по един и същи предмет, да информират родителите да следят за обема на купуваните раници, тетрадки и несесери; и да следят децата да носят само необходимите за конкретния час помагала; както и да въвеждат обучение по електронни учебници.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре