Сега четете
Парламентът одобри изпращането на оръжие в Украйна

Парламентът одобри изпращането на оръжие в Украйна

Парламентът реши дали страната ни да предостави военна помощ на Украйна. Общо решение, което подкрепя такава мярка, беше одобрено вчера на общо заседание от парламентарните комисии по външна политика и по отбрана.

С решението всъщност се възлага на Министерския съвет да изработи проект на решение за военната и военно-техническата помощ, която България да окаже на Украйна. На правителството се дава срок за това от един месец. Втората задача на изпълнителната власт е да организира „в кратък срок“ подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване, като се „отчитат българските възможности“. Министерският съвет също ще трябва да проведе и преговори с нашите съюзници в НАТО, за да ни предоставят военна техника и така „ускорено“ да се освободим от остарялото съветско въоръжение. В допълнение към всичко това Народното събрание иска от правителството да предложи пакет от мерки, с които България да участва във възстановяването на Украйна, както и да подкрепим съдебния иск на Киев срещу Москва в Европейския съд за правата на човека.

Разискването днес започна с остро подмятане на реплики от Ангел Георгиев от „Възраждане“, според когото „евроатлантическата сбирщина иска да въвлече България във войнственото малцинство“, което вече е изпратило оръжие на Украйна. Въпреки че няколко пъти нарече народните представители „сбирщина“, водещият заседанието Росен Желязков не направи забележка на Геориев.

От трибуната Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ припомни, че основната идея и цел на българските възрожденци и революционери е била да станем част от просперираща Европа. „Те не са искали да имаме проруска ориентиация и да спазваме неутралитет. Предоставяйки военна помощ, ние не само участваме в дневния ред на света, а заявяваме, че участваме като равна страна заедно с всички демократични страни“, каза Беробрадова.

Вижте и

Кристиан Вигенин от БСП повтори позицията на столетницата, която неведнъж е заявявала, че е против изпращането на оръжие на Киев. „Разбирам подсмихванията. За партиите, които нямат идеология, мога да го разбера. Те се носят по вятъра”, заяви саркастично Вигенин. Според бившия външен министър „този проект е политически мотивиран, прибързан, неподготвен“, както и „колективна безотговорност“. И допълни, че е цинично модернизацията на армията ни да се обвързва с войната в Украйна. „Нека украинци и руснаци се избиват с нашите оръжия, а нашите съюзници ще ни дадат нови. Това не само че е цинично, но и отвартително“, заяви той, визирайки тезата на ПП и ДБ, според която ще дадем старото съветско оръжие на Украйна, а в замяна ще получим по-ново, западно.

Според Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ „цинизъм е да поддържаш старо оръжие“. „Ние не участваме в конфликта, така както не участват и петдесетте други държави, които предоставят оръжие на Украйна“, отговори Лорер.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре