Сега четете
Консумирайте тези плодове да понижите кръвната захар

Консумирайте тези плодове да понижите кръвната захар

Горски плодове

Плодовете са богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, особено ако са тъмни на цвят. Малини, черници, боровинки и къпини могат да помогнат за контролиране нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата.

Също така, черните плодове съдържат ресвератрол. Това е един от най-мощните антиоксиданти от естествен произход, който принадлежи към групата на полифенолите. Ресвератролът инхибира окисляването на липопротеините, намалява риска от сърдечни заболявания, подобрява микроциркулацията на кръвта. Чрез свързване с рецепторите GLUT2 и 4, той може да подобри усвояването на глюкозата от клетката, като по този начин понижава нивото на кръвната захар.

Ябълки

Те съдържат разтворими фибри и растителни съединения, включително, кверцетин, хлорогенова киселина и галова киселина, които могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Кверцетинът е мощен и обратим инхибитор на транспорта на глюкоза от чревния глюкозен транспортер GLUT2. Той намалява абсорбцията на глюкоза в червата, като по този начин предотвратява бързото й навлизане в кръвния поток.

Хлорогеновата киселина е антиоксидант, който намалява усвояването на глюкозата от храната, което от своя страна стимулира организмът да използва активно натрупаните запаси. А галовата киселина, която също е мощен антиоксидант, ограничава разрушителния ефект на липидната пероксидация върху кръвоносните съдове, като по този начин ги разтоварва от продуктите на излишната глюкозна активност.

Череши, сливи

Тези плодове съдържат антоцианини. Това са вещества, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Антоцианините спомагат за намаляване на възпалителните реакции и оксидативния стрес в червата при консумация на излишни мазнини и въглехидрати, а също така подобряват функциите на чревната бариера.

Антоцианините понижават нивата на глюкозата:

• в кръвта – чрез намаляване на експресията на гените, кодиращи натриевите и глюкозните транспортни протеини, GLUT2 и SGLT1

Вижте и

• в червата – поради инхибиране на чревната α-глюкозидаза и панкреатичната α-амилаза

• в стомаха – поради способността на гликираните антоцианини да използват транспортния механизъм на глюкозата в епителните клетки на стомаха – глюкозни носители GLUT1 и GLUT3.

Антоцианините също са в състояние да намалят инсулиновата резистентност чрез увеличаване на експресията на инсулин-регулирания глюкозен транспортен протеин ген GLUT4. Антоцианините имат протективен ефект върху β-клетките на панкреаса.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре