Сега четете
2 ноември – Световен ден на витамин D

2 ноември – Световен ден на витамин D

На 2 ноември отбелязваме Световния ден на витамин D. Инициативата цели да популяризира сред широката общественост огромното значение на т. нар. „слънчев витамин“, за здравето.

Известен още като калциферол, той е мастноразтворим стероиден хормон, който участва в редица жизненоважни процеси, протичащи в човешкото тяло. Регулира калциево-фосфорната обмяна и спомага за поддържането на оптимални нива на тези елементи в организма. Основната му функция е да осигурява нормалния растеж, развитие и укрепване на костната структура на децата и да ги предпазва от появата на рахит. Важен е и за профилактиката на остеопорозата при хората на средна възраст. Оказва благоприятно влияние върху състоянието на мускулите, като предотвратява развитието на остеомалация (размекване на костите). Заема важно място в превенцията и лечението на много заболявания, сред които диабет, сърдечно-съдовите заболявания, някои онкологични и инфекциозни заболявания, множествената склероза и др. Укрепва имунната система, потиска автоимунните процеси и има противовъзпалително действие. Необходим е за функционирането на щитовидната жлеза, нормалното съсирване на кръвта, регулирането на артериалното налягане, сърдечната дейност и много други.

Витамин D е единственият витамин, който организмът може да произведе под въздействието на слънчевите лъчи. Двете му най-важни форми са витамин D3 и витамин D2. Първата представлява около 80% от общото количество и се произвежда в тялото при огряване на кожата от ултравиолетовите лъчи. За съжаление, съвременният, все по-затворен и заседнал, начин на живот е свързан с недостатъчно излагане на слънце и намалена двигателна активност. Това, заедно с фактори като замърсяване на околната среда, застаряване на населението и др., са сред основните причини процентът на населението, засегнато от дефицит на витамин D в световен мащаб, да расте непрекъснато. За това допринася и фактът, че недостигът на този витамин може да остане дълго време неразпознат. Ето защо е важно да се обърне внимание на симптоми като често боледуване, умора, безсъние, депресия, парене в устата и гърлото, суха кожа, бавно зарастване на рани, косопад, криви и чупливи кости, загуба на плътността им, болка в мускулите и др.

Втората важна форма на витамин D е витамин D2. Тя е около 20% от общото количество и се доставя чрез храни и хранителни добавки. Едни от най-богатите му източници са млечните продукти, мазните риби, яйцата, черния дроб и гъбите.

На повишен риск от дефицит на витамин D са изложени хората в напреднала възраст, страдащите от специфични заболявания с нарушен обмен на мазнините в тялото, хората с наднормено тегло, кърмените бебета, хората с тъмна кожа, рядко излагащите се на слънце хора и др.

Както недостигът, така и предозирането с витамин D могат да доведат до сериозни последици за здравето. Затова е препоръчително да се намери балансът. При съмнения за нарушен метаболизъм на калция, костни фрактури и деформации, намалена костна плътност и др. е препоръчително да се направи консултация със специалист, както и изследване за нивото на витамин D в организма. Спрямо резултата се назначава необходимата терапия.

Вижте и

 

Източник: Министерството на здравеопазването

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре