Сега четете
1500 българчета участваха в „Забавно програмиране“, правиха маршрут на робот

1500 българчета участваха в „Забавно програмиране“, правиха маршрут на робот

Близо 1500 деца и ученици от България се включиха с 458 събития в Европейската седмица на програмирането, която се проведе от 8 до 23 октомври 2022 година.  Ангажирани бяха 299 институции – училища, детски градини, библиотеки и читалища.

Проведени бяха множество състезания „Знам, кодирам, програмирам“, срещи с представители на технологични компании и демонстрации на клубове по роботика как се конструира и програмира робот. Ученици писаха кодове със Scratch и създаваха интересни игри. Показваха как една презентация може да бъде интерактивна с използване на VBA, редактираха код в платформата на ARDUINO и се забавляваха с игри в learning apps и Kahoot. По време на друго събитие ученици имаха задача да шифроват и криптират съобщения, за да бъде кореспонденцията им в мрежата поверителна. Деца имаха забавно програмиране на стъпките на робот, който ходи, може да прави гимнастика, да пее и да танцува.

Български деца и ученици традиционно се включват в Европейската седмица на програмирането #CodeWeek. Целта на тази инициатива е да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин. Седмицата предлага на всички ученици възможност да направят първите си стъпки като цифрови творци и предоставя на училищата и учителите безплатни възможности за професионално развитие, учебни материали, международни предизвикателства и възможност за обмяна на опит.

Вижте и

Усвояването на програмирането помага на учениците да разбират бързо променящия се заобикалящ ни свят, да научат повече за начина на работа на технологиите и да развиват умения и възможности, за да реализират нови идеи  и да създават алгоритми. Обучението по програмиране осигурява възможност учениците да заемат водеща позиция в едно цифрово компетентно общество и да получат по-добри шансове за успех в личния и професионалния си живот.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре