Сега четете
До края на ноември се чака вирус, опасен за новородените и възрастните

До края на ноември се чака вирус, опасен за новородените и възрастните

До края на ноември респираторните инфекции ще се увеличават, като в момента има случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември се очаква и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения, разказа пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

„До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи на сезонен грип. Тази година се смята, че това ще бъде H3N2, първите случаи, които в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо“, уточни той.

„Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди COVID, очакваме и увеличаване на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя много мутации, стана доста несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен.
Това готви изненади с появата на някои негови мутации. Не че не действат ваксините, но действат много по-слабо, отколкото на силните вируси. Силните, опасни микроорганизми – за тях има ваксини, които ако са поставени, ти си предпазен.“

„Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести преди дни има доказан вариант на Омикрон –  BQ 1.1 вариант. Центърът по контрол на заболяванията в Атланта и Европейският в Стокхолм казват, че ноември месец той ще започне да измества другите варианти. Това в България ще стане доста по-бавно, отколкото в Европа и САЩ. Вече е доказан при 76-годишна жена у нас. „Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, но се разпространява по-лесно. Важно е да се знае за него, че той, макар и по-различен от BA5 и BA4, все пак си остава факта, че ако човек се ваксинира с новите ваксини, тоест има два бустера ваксина срещу Омикрон, вероятността за тежко протичане на болестта е минимална“, обясни Кантарджиев. По думите на микробиолога най-доброто средство при начало на вирусна инфекция е да се започне с антиоксиданти, също и диета, като се има предвид лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира.

Вижте и

По отношение на опасния респираторен синцитиален вирус, който започва малко преди грипната вълна, има успешна програма в България, според която всички недоносени бебета задължително се ваксинират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус. Това предпазва бебета с поднормени тегло и малките деца. Възрастните им роднини не трябва да контактуват с новороденото поне до 40 – тия ден, за да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на „магарешката кашлица“ – с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е опасен, подчерта проф. Кантарджиев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре