Сега четете
БСП, ГЕРБ и ДПС ще връщат хартиената бюлетина

БСП, ГЕРБ и ДПС ще връщат хартиената бюлетина

БСП се съюзи с ГЕРБ-СДС и ДПС и трите партии формираха „мнозинство хартиена бюлетина“. Промените в Изборния кодекс ще се гледат още днес в комисия и в петък на първо четене в пленарна зала.

Така трите формации гарантират, че когато и да са следващите избори, на тях ще се гласува с хартиена бюлетина.

От ПП и ДБ опитаха да спрат връщането на хартиения вот, който според тях е предпоставка за манипулирането на изборните резултати. ДБ поиска отпадане на точката от дневния ред на парламента, но опитът бе неуспешен. Предложението бе отхвърлено със 123 гласа „против“ (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП), 106 „за“ (ПП, „Възраждане“, ДБ и БВ) и 1 „въздържал се“ от БСП.

Парламентарният ден започна със скандал. Причината – бързането на председателя на парламента Вежди Рашидов да прокара промените в Изборния кодекс, касаещи връщането на хартиената бюлетина. Депутатите започнаха заседанието с гласуването на програмата за работата на парламента , в която е заложено и първото четене на промените в ИК. Това противоречи на Правилника за организацията и дейността на НС и заложените в него срокове.

Бившият председател на парламентарната правна комисия в 47-ото НС Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ заяви, че законопроектът още не е разпределен на комисии, няма време да се проведе обществен дебат и прокарването на промените още в петък е недопустимо. Той заяви, че „не е необходимо коалиция „хартиена бюлетина“ да демонстрира мускули.

Йордан Цонев от ДПС пък направи обратно предложение и поиска точката да остане, защото не трябвало този важен за обществото закон да продължава да се бави и отлага. Той заяви, че не било нужно обществено обсъждане на промените и се аргументира със събраната от Недялко Недялков, Стъки и Бареков подписка за връщането на бюлетината.

Вижте и

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ направи процедурно предложение и поиска отпадане на точката за промени в изборния закон, за да се разгледат всички проектозакони за промени в ИК – на БСП, „Възраждане“ и ДБ. В крайна сметка обаче опитът за спиране на завръщането на хартиената бюлетина се оказа неуспешен.

Борислав Гуцанов от БСП на свой ред не коментира нарушаването на правилника с прокарването на исканите от тях промени в ИК. Вместо това депутатът поиска отпадане на точката за изпращане на военна помощ на Украйна, както и проекторешението за закупуване на вторите осем изтребители F-16. Искането му бе подкрепено само от депутатите от „Възраждане“ и БСП.

Процесът за връщане на хартиения вот започна още преди парламентът да е заработил и да има избран председател. Още на 19 октомври БСП внесе стария си законопроект, който не се случи в 47-ото НС. В предното Народно събрание левицата внесе промените през април, но опитът за прокарването им дойде непосредствено след свалянето на кабинета на Кирил Петков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре