Сега четете
Диана Ковачева: Настоява за спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Диана Ковачева: Настоява за спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, в която алармира за затрудненията, които срещат хората с увреждания при ползването на необходимите им медицински изделия, помощни средства и съоръжения. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Общественият защитник настоява спешно да бъдат взети адекватни мерки за решаване на проблемите, като се гарантират интересите на нуждаещите се граждани с увреждания за задоволяване на техните потребности.

Диана Ковачева посочва, че основно предизвикателство пред хората с увреждания са качеството на медицинските изделия, помощните средства и съоръженията и лимитните им стойности, които не са актуализирани повече от 10 години. Според Ковачева е необходимо преразглеждане на списъците с финансираните от държавата медицински изделия. Тя акцентира, че към момента остава нерешен въпросът за механизмите, чрез които ще се актуализират списъците с медицинските изделия, помощните средства и съоръжения спрямо нови и по-качествени продукти.

Вижте и

Представители на няколко асоциации на хора с увреждания също обявиха миналата седмица, че списъците и финансовите лимити, чрез които се отпускат средства на хората с увреждания за достъп до медицински изделия, са остарели, неефективни и недостатъчни. Според тях са нужни са спешни промени във всички спецификации и списъци в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), свързани с т.нар. медицински изделия за хората с увреждания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре