Сега четете
Ще спечели ли България, ако изпрати военна помощ на Украйна?

Ще спечели ли България, ако изпрати военна помощ на Украйна?

В Народното събрание предстои да бъде внесено искане страната ни да предостави военна помощ за Украйна. Темата предизвика дебат може ли България да спечели от подобен ход и да поднови въоръжението си като изпрати старо оръжие. В „Здравей, България“ коментар направиха бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев и бившият кореспондент на БНР в Берлин Александър Велев.

„Това, което говори г-н Радев, а и много други политици, включително цялото висше ръководство на БСП, че даването на военна помощ би означавало въвличане във войната, противоречи рязко с нашата позиция в международни формати“, подчерта проф. Тагарев. По думите му тази теза е незащитима логически. Много страни, сред които Словения, Словакия и Гърция, са получили далеч по-модерни бойни машини от Германия, след като изпратили старите си като помощ в Украйна, допълни бившият военен министър. Идеята на Германия, обясни Александър Велев, била чрез подобни кръгови сделки да се предостави оръжие на Украйна, което тя веднага да може да обслужи.

Според проф. Тагарев спектърът от оръжия, които можем да предоставим, е огромен. Той заяви, че страната ни разполага със стотици преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2“, които буквално утре можело да изпратим за Украйна. Бившият кореспондент на БНР в Берлин пък уточни, че те са за противовъздушна отбрана и биха били полезни срещу иранските дронове, с които Русия напада.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре