Сега четете
Удължават бедственото положение в Омуртаг заради безводието

Удължават бедственото положение в Омуртаг заради безводието

В община Омуртаг продължава да е в сила бедствено положение заради безводието, което тормози хората от месеци. Очаква се там да започне раздаването на питейна вода по график на хората, която ще бъде осигурена от държавния резерв. Чашата на търпение у местните хора отдавна е преляла заради строгия воден режим още от август. От около две седмици в сила е бедствено положение, което ще бъде удължено до 13 ноември.

„От три месеца в Омуртаг има само по три часа седмично вода. Това може да приключи само, ако държавата ни помогне. Първо, трябва да се осигури финансиране за подмяна на цялата водопроводна мрежа. Второ, на държавно ниво трябва да се осъществи цялостен, широкоспектърен и осъвременен анализ, ревизия и експертиза на ситуацията с водоснабдяването в Омуртаг. И на трето място, трябва да се осъществи контрол на контрола – да се намеси държавата и да осъществи допълнителен контрол на проектите, които се извършват в момента. Режимът е целогодишен, а около пет месеца е критичен“, каза Магдалена Славова – гражданско сдружение “ Вода за Омуртаг“.

„Освен Омуртаг имаме още 42 села в общината, като една трета от тях са на воден режим. Има осигурени 4 водонски в града, позиционирани са на 8 места и се въртят на четно и нечетно число. Проблемът ще се реши при пълна подмяна на водопреносната мрежа в града. В момента се подменят тръбите в ниската зона на Омуртаг и трябва да се продължи за средната и високата зона“, обясни Танер Исмаилов – управител на ВиК – Омуртаг.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре