Сега четете
Очаква се Косово да кандидатства за членство в Европейския съюз през декември

Очаква се Косово да кандидатства за членство в Европейския съюз през декември

Очаква се Косово да кандидатства за членство в Европейския съюз през декември, съобщава вестник „Данас“, позовавайки се на правителството на Косово.

След като подаде молба за членство в Съвета на Европа на 12 май тази година, Косово възнамерява да подаде молба и за членство в Европейския съюз. Очаква се молбата да бъде подадена през декември, каза пред RTK 2 Клисман Кадиу, политически съветник на вицепремиера Бесник Бислими.

Ние като правителство започнахме подготовка за подаване на молба за членство в Европейския съюз като първа стъпка, за да получим статут на страна кандидат. Молбата ще бъде подадена тази година, през декември. Междувременно в края на август беше сформиран Изпълнителен комитет, който да се заеме с подготовката на тази кандидатура. Правителството предприема всички необходими стъпки, за да информира съюзниците и чешкото председателство на ЕС за целта на кандидатурата, каза Кадиу.

Има различни мнения за това дали е подходящият момент за кандидатстване за членство в ЕС.

Незир Краки, университетски професор, заяви за радио Косово, че евентуално кандидатстване до края на годината не е преждевременно.

Университетският професор Арбен Фетоши обаче смята, че макар Косово да е право в усилията си да получи статут на страна кандидатка за ЕС, усилията на правителството за това са преждевременни.

Вижте и

При евентуалната кандидатура за статут на страна кандидатка за ЕС Косово трябва да внимава да не бъде отхвърлено. Мисля, че институциите трябва да се подготвят добре и да отдадат максимално значение на гарантирането на процеса, който ще доведе до приемане на молбата и предоставяне на статут на кандидат за Косово и след това да определят момента, когато ще подадат тази молба, каза Фетоши.

От 2003 г., когато на страните от Западните Балкани бе обещана европейска перспектива, Косово е единствената страна, която не е кандидатствала за членство в Европейския съюз, отбелязва вестник „Данас“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре