Сега четете
Микроинфлуенсърите – Влиятелните лица, които могат да насочат бизнеса ви към успеха

Микроинфлуенсърите – Влиятелните лица, които могат да насочат бизнеса ви към успеха

Микроинфлуенсърите станаха популярен инструмент в маркетинговите стратегии на бизнесите от няколко години. През 2021 г. те представляваха 91% от пазара на инфлуенсъри и се очаква тяхното въздействие върху индустрията да расте.

Днешните марки гравитират към микроинфлуенсъри по много причини. Те помагат на бизнесите да се позиционират в по-трудни ниши, бюджетни са и имат силно ангажирана публика, пише CureMedia.

Само преди година или две знаменитостите и мега-инфлуенсърите доминираха социалните емисии на потребителите и бюджетите на социалните медии на марките. Напредъкът в технологиите обаче и промените в потреблението на медии ни доведоха до мястото, където сме днес: ерата на микроинфлуенсърите.

Инфлуенсър маркетинг през годините

В миналото хората са били ограничени до съветите на семейството и близките приятели, когато е ставало въпрос за вземане на информирано решение за покупка. Днес също разчитаме на семейство и приятели, но и на експерти, на които имаме доверие. Единственото нещо, което се промени с течение на времето, е броят на хората и количеството информация, до която имаме достъп.

И така, въпреки че думата инфлуенсър, както я познаваме, съществува само от малко повече от десетилетие, концепцията за инфлуенсър – създател на вкуса с влияние върху решенията за покупка на другите – съществува откакто светът светува.

Кралските особи са сред първите влиятелни лица. Ако направите бързо търсене в Google, вероятно ще намерите анекдоти за Джозая Уеджууд, английски грънчар от края на 1700 г., който използва знаменитостта на кралица Шарлот, за да подсили пазарната привлекателност на своите керамични изделия. Той „брандира“ керамиката си като „изделията на кралицата“ и продава продуктите си два пъти по-скъпо от първоначалната им цена.

До края на XIX век марките започват да поставят в опаковката си карти за търговия с изображения на знаменитости. Подкрепата от знаменитости продължава и през ХХ век и се развива заедно с потребителските технологии – от радиото до черно-бялата (а по-късно и цветната) телевизия, та чак до интернет.

Всеки блог си има своя звезден миг

Въпреки напредъка в медийното потребление, едно нещо остана неизменно: рекламите бяха еднопосочен разговор между медийните компании и техните поръчители на знаменитости с потребителите. Всичко това се промени, когато интернет стана мейнстрийм в началото на 90-те години.

Всеки ден се появяваха нови уебсайтове и много от тях бяха форуми, където хората можеха да получат съвети от експерти по всяка тема, която можете да си представите. Трудно ни е да си представим днес, но тези форуми бяха първият път, когато хората можеха лесно да получат достъп до потребителска информация, която не идва от техни близки или от реклами.

Преместването на властта от компаниите към потребителите се оказа популярно и в крайна сметка създателите на вкуса и експертите от първите дни на интернет форумите създадоха свои собствени уебсайтове, за да споделят своите мисли и идеи. Думата „блог“ е измислена, за да опише тези лични страници.

Популярността на блоговете рязко нарасна в края на 90-те и началото на този век, след като платформи като LiveJournal и Blogger направиха блоговете достъпни за всички. Това е и мястото, където можем да посочим най-новите потомци на влиятелни лица в социалните медии.

Чрез своя личен стил, прозрения за индустрията и откровеност, шепа блогъри започнаха да си създават име. Тяхната откритост и свързаност натрупаха бази от отдадени читатели, които с нетърпение очакваха всяка нова публикация в блога. И точно така, блогърите се превърнаха в своеобразни знаменитости за една нощ.

Ако изградите аудитория, търговците ще дойдат

В същото време, когато блогърите печелеха знаменитости, изскачащите реклами и банери си печелеха врагове. Точно както днес, хората намират тези цифрови реклами за разсейващи и неавтентични.

Маркетолозите търсеха по-добър начин да достигнат до потребителите онлайн, а блогърите им представиха своята автентичност и значителна аудитория на сребърен поднос.

Спонсорираните публикации в блогове бяха естественият резултат. Блогърите, особено тези в областта на модата и красотата, вече рекламираха любимите си марки и продукти на своите страници. Сега, като работят директно с марки, те биха могли да превърнат хобито си в печеливша кариера.

Платформи като BlogStar демократизираха спонсорирани публикации в блогове, като свързваха марки към имейл списък с блогъри, които се интересуват от подкрепата на техните продукти.

Социалните медии влизат в играта

Вижте и

Точно както направиха с блогърите, търговците намериха профили на влиятелни лица с голяма аудитория, за да популяризират своите продукти, преди малко повече от 10 години. Тогава и думата „инфлуенсъри“ навлезе в маркетинговия лексикон.

Първоначално обаче бизнесите погрешно решиха, че колкото повече последователи има инфлуенсър, толкова повече хора се ангажират с продукта. В последните години търговците осъзнават точно обратното – че броят на последователите на даден профил не корелира с по-високите нива на доверие и ангажираност сред аудиторията.

Една знаменитост може да има милиони фенове, но това не означава, че е доверен източник на потребителска информация, особено когато става въпрос за сложни неща като хранене или финанси.

Маркетолозите научиха още един труден урок за работата с макро- и мега инфлуенсъри – техните последователи може дори да не са истински. Вместо това, колкото по-голям е един влиятелен човек, толкова по-вероятно е значителен процент от неговите последователи да са роботи, фалшиви и спам акаунти, неактивни потребители и журналисти. С други думи, последователи, които не се интересуват от техните препоръки за продукти.

Ерата на микроинфлуенсърите

По-малките инфлуенсъри всъщност се представят по-добре от мега профилите и профилите на знаменитости. Но трябва ли това наистина да ни изненадва?

Потребителите винаги са искали да вземат информирани решения и инстинктивно са се обръщали за съвет към онези, на които имат доверие. Може да се стремим да бъдем като знаменитостите, но е малко вероятно да им се доверяваме или да се свързваме с тях.

Колкото по-свързан, честен и истински е един инфлуенсър, толкова повече хора ще търсят неговите препоръки.

Микроинфлуенсърите имат две важни характеристики, които им дават предимство: те се чувстват като приятели на своите последователи, взаимодействат директно с тях, рекламират само продукти, които те самите биха използвали, и споделят възходите и паденията на ежедневието си; те, освен това, са оригинални, склонни са да се интересуват по-малко от тенденциите и повече от споделянето на личната си естетика и начин на живот.

Любословие по enterprise.bg 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре