Сега четете
Иранските власти тайно са погребали тялото на журналист от Радио Свободна Европа

Иранските власти тайно са погребали тялото на журналист от Радио Свободна Европа

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция е информирал семейството на журналиста от Радио Свободна Европа Реза Хагигатнеджад, че тялото му е било тайно погребано на място извън родния му град Шираз.

45-годишният Хагихатнеджад почина от рак в Берлин на 17 октомври. Тялото му беше транспортирано до Иран за погребение на 25 октомври. То обаче така и не беше предадено на родителите му, след като пристигна в Иран.

На 27 октомври майката на журналиста Бейгумджан Раеиси публикува видеозапис, в който казва, че тялото на сина й е “отвлечено от властите на летището“.

На 28 октомври говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс призова иранските власти да предадат тленните останки на семейството на журналиста..

„Отношението към Реза Хагигатнеджад подчертава колко много се страхува ръководството на Иран от журналистите дори след смъртта им“, каза той.

Вижте и

Президентът и главен изпълнителен директор на Радио Свободна Европа Джейми Флай нарече отношението на иранския режим към семейството на Реза Хагигатнеджад „позорно и отвратително“.

Този случай става факт на фона на опитите на иранските власти да потушат протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре