Сега четете
Най-малко 100 са жертвите на двете коли бомби в Могадишу, съобщи президентът на Сомалия

Най-малко 100 са жертвите на двете коли бомби в Могадишу, съобщи президентът на Сомалия

Най-малко 100 души са загинали, а 300 са били ранени при експлозията на две коли бомби пред министерството на образованието в сомалийската столица Могадишу, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на сомалийския президент.

„Нашите хора, които бяха изклани… бяха майки с децата си на ръце, бащи със здравословни проблеми, ученици изпратени да учат, бизнесмени, работещи за осигуряването на прехраната на семействата си“, заяви президентът на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд, след като посети мястото на взрива.

Засега никой не е поел отговорност за нападението, въпреки че президентът обвини ислямистката групировка „Аш Шабаб“. „Аш Шабаб“ обикновено избягва да поема отговорност за нападения, които водят до голям брой жертви.

Първата от експлозиите поразила министерството на образованието в близост до оживено кръстовище в Могадишу. Вторият взрив настъпил след като пристигнали линейки и се събрали хора, за да помогнат на пострадалите. Взривната вълна изпочупила прозорците в околността. Асфалтът точно пред сградата е облят в кръв.

Вижте и

Нападението беше извършено на същото място, на което през 2017 г. беше извършен най-големият бомбен атентат в Сомалия, при който загинаха над 500 души. Тогава камион бомба избухна пред оживен хотел на кръстовището К5, където се намират правителствени офиси, ресторанти и павилиони.

Мохамуд заяви, че броят на жертвите може да нарасне. Той е наредил на правителството да осигури незабавна медицинска помощ на ранените, някои от които са в тежко състояние.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре