Сега четете
Енергийният министър: Щетите са за стотици милиони, кабинетът „Петков“ на прокурор

Енергийният министър: Щетите са за стотици милиони, кабинетът „Петков“ на прокурор

Служебният министър на енергетиката Росен Христов отговаря на въпросите на Мария Цънцарова за цените на тока, горивата и природния газ и защо шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е извън строя в момента?

Вчера вечерта шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключен от електроенергийната система на страната.

„След пуска установихме теч в охладителната система на генератора. В момента се правят тестове, за да установят причината на теча. Става проблем за технически проблем неядрената част на блока“, уточни министърът и добави, че реакторът е в нормален режим.

„Надявам се проблемът да не е по-тежък“, добави той.

„Отменихме решението, което казваше, че не трябва да сме зависими от руското гориво за АЕЦ „Козлодуй“, защото пречеше на един от възможните нови доставчици „Фраматом“. Тя е френска компания, купила руски лиценз, но цялото производство е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две фирми са заявили интерес за участие в търга – „Фраматом“ и „Уестингхаус“, подчерта министърът.

Може ли да имаме проблем с руското ядрено гориво?

Според него френската компания не е зависима от Русия, защото вече са закупили всички технологии.

Горивата

Служебният кабинет готви да отмени въведената забрана за износ на горива от бургаската рафинерия.

„Какво се получава, ако ние забраним износа на горива от „Лукойл“. Всичко остава в България – ние не можем да го потребяваме. Всичко се пълни в хранилище. Те няма да има къде да го слагат и спират да произвеждат. Ние ограничихме нерегламентираният изход. Това е обсъждано с Христо Алексиев. „Лукойл“ произвежда горива, които в България и ЕС не се ползват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук. Ако се запълнят хранилищата, ще намалят производството. Изключително е важно за българския потребител „Лукойл“ да работи, защото така ще се намалят на цените“.

Очаква ли се увеличение на цените на горивата до края на годината?

От 1 ноември цената на метана трябва да падне с около лев= Според него в момента печалбата на компанията не остава в България.

„Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или евентуално спират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар“.

Министърът добави, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива. „Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона“, подчерта Росен Христов.

Цените на природния газ

„Газпром“ не е отговорила към момента. Самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират. Ние нямахме газ за месец напред. Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, които икономиката отказа да плаща“.

Вижте и

Според министъра падането на цените на синьото гориво не е единствено обвързано с борсовите цени.

„Нашата цена в момента е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме обявили е 130 лева на мегаватчас. Ние купуваме почти наполовина на борсовата цена. Сделките през август са сключени с компании „МЕТ“ и посредници“.

Росен Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета заради директно договаряне. Той добави, че цялата документация е предадена на прокуратурата.

„Отстъпката от компанията за танкерите с втечнен газ „Шиниър“ на база конкурентната процедура е двойно по-голяма от тази при директните преговори. Щетата е за стотици милиони. Имаме документи, които доказват директно договаряне, неконкурентни процедури. Законът изисква всички доставки, които са за срок под 12 месеца да се извършват чрез лицензирана борса. 99% от количествата преди нас са купувани в нарушение на закона“, категоричен е служебният министър.

Цените на тока

„Цените на електроенергията зависят от борсовите пазари в ЕС. Ние сме единен пазар. Оттеглихме двете тарифи за тока, защото има голямо политическо напрежение и въпросът се политизира. Нямаше желание професионално да се обсъждат нещата“.

Защо се стигна до това решение?

„В момента в ЕС се обсъжда таван на газ, таван на ток, таван на газ за произвеждане на ток. Това не е самостоятелен въпрос. Важно е какъв е целият пакет от мерки, за да знаем как ще гласуваме“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре