Сега четете
Гешев проговори и пред БТВ

Гешев проговори и пред БТВ

Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат върху съдебната система.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в БТВ пред Мария Цънцарова.

Оставката ми искат наследниците на комунистическата номенклатура, посочи още той.

Водещата Мария Цънцарова завъртя целия разговор около Делян Пеевски и така се обърка, че в един момент се обърна към главния прокурор с „Г-н Пеевски“, предизвиквайки снизходителната усмивка на Иван Гешев.

„Искам, ако позволите да кажа, няколко изречения. Искам да посоча, че България е парламентарна република с парламентарно управление. По тази причина партия, организация и отделна личност не може да си присвоява народния суверенитет. Освен това съдебната власт е независима. Ясно е, че между властите трябва да има взаимодействие. Има и четвърта власт, медиите. Но не смятам, че е редно да коментирам политически въпроси или такива, касаещи работата на парламента или други институции“, каза още в началото на разговора главният прокурор Иван Гешев.Тв водещата Мария Цънцарова заяви, че било истинско „чудо“ срещу нея да застане главният прокурор, а Гешев й отговори, че той не отказва разговори и не „избягва“ гостуванията в Би Ти Ви.

Попитан за исканията за неговата оставка, той заяви: „Кой ми иска оставката? Можете ли да ми кажете? Кажете кои са имената и после ще дам отговора“.

И разказа: „Вчера се видях с трима човека, които след 9 септември са осъдени на разстрел и са последните останали живи. Невинни жертви на тоталитарния режим. Те ме подкрепиха в усилията, които прави прокуратурата“, сподели той.

„За мен е много странно, че тези хора изказват подкрепа, а исканията за оставка са на синовете и внуците на номенклатурата на репресивния режим“, заяви Гешев.

В отговро на въпроса коя е най-голямата му грешка Гешев заяви:

„Съществената грешка, и продължавам да я правя, че продължавам да мисля, че можеш да промениш всичко, което се случва в страната, към по-добро“, каза още той.

На въпрос дали има война между институциите, той отговори: „Ние почнахме война с престъпността, с олигарси, с членове на действащо правителство“.

„Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, ще спазваме закона. Това е разделителната линия“, категоричен беше главният прокурор.

„Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат на съдебната система“, каза още той.

„Това, от което се ръководя, е да се спазва българският закон. Единствената цел на прокуратурата е спазването на закона и няма недосегаеми хора, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван. А ще спазваме закона – това е разделителната линия.

Няма да позволя политиците да въздействат на независимата съдебна система. Историята е показала, че най-големите репресии са тогава, когато политиците се опитват да се намесват и контролират съдебната система“, отбеляза той.

Гешев каза още, че не може да отговаря за други, които не са си свършили работата, че има разделение на властите.Запитан защо „партиите на протеста са го припознали като човек на ГЕРБ и ДПС“, той отговори: „За мен наистина е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на номенклатурата искат оставката му“.

Относно изказване на президента Радев, че прокуратурата се ползва за репресии, Гешев заяви: „Този въпрос трябва да попитате президента“.

Той призна, че се е виждал и разговарял с президента на различни събития. „В последната година има диалог, за разлика от парламента, където виждам, че определени парламентарни групи ги виждам, че ги е страх да участват в диалог с прокурора“.

По темата за делото за КТБ Гешев посочи: „Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 млрд. и какви са последици от това, а не някакви подробности“.

„Аз съм един от десетките наблюдаващи прокурори по това дело“, уточни той.

Гешев не се поддаде на провокацията на Мария Цънцарова за инициалите Д.П. в делото за фалиралата банка. „Аз не мога да гадая кой е Д.П. Ако смятате, че Д.П. е Делян Пеевски, желаете ли да ви отговоря? Аз не се притеснявам“.

„По делото са проверени всички кредити, свързани с него, и всички фирми, и те са възстановени“, обясни той.

Вижте и

„Всичко е проверено. Дали правилно съм разбрал въпроса ви, че става въпрос за Делян Пеевски. Аз ви казвам, че всичко е проверено“, каза още той.

„Има едно П, между другото. Прокопиев. Възможно е и да има буква П. Вкарвате ме в един разговор, който става невъзможен“, каза още Гешев.

Той увери, че са проверени и Иво Прокопиев, и Цветан Василев, и политици, и журналисти. Специално за Цветан Василев той каза, че по време на разследването е стигнал до заключението, че той е осъществявал неформална политическа власт или реална власт в държавата.

Попитан кои хора са олигарси, той обясни: „Моето определение е хора, които на базата на тази криминална трансформация на собствеността след 90-те години придобиха реална финансова, оттам и политическа власт, и които придобиха и медийна власт, връзка с различни мрежи от неправителствени организации и тази власт се употребява за собствено облагодетелстване

Водещата Мария Цънцарова се сбърка тотално по време на интервюто и се обърна към Гешев с „г-н Пеевски“. „Много този г-н Пеевски ви е влязъл в главата, защо така?“, развесели се той.

По думите, на това определение отговаря „обвиняемият Божков“.

По отношение на санкциите по закона „Магнитски“ срещу Делян Пеевски, той коментира: „Тези неща според европейското законодателство нямат никаква правна стойност“

„Българската прокуратура е извършила пълна проверка. Не са констатирани никакви факти и обстоятелства, които да подкрепят това нещо. Отделно сме запитали американските власти, които нямат нищо в подкрепа на това нещо“, заяви той.

Попитан дали заявява, че Пеевски не е търгувал с влияние, той каза: „Не. Ние казахме, че сме проверили и българската прокуратура не е установила такива факти и обстоятелства“.

„Всичко, свързано с Божков, Горанов, е проверено в делото, което е срещу г-н Божков. Там има екип от наблюдаващи прокурори, върху които главният прокурор няма правомощия“, каза още той.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре