Сега четете
29 октомври: Световен ден за борба с инсулта

29 октомври: Световен ден за борба с инсулта

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Тромбозите на мозъчните вени и дурални синуси са много по-редки от артериалните лезии.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г. са с честота от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца, като болестността от исхемични инсулти е от 2.7 до 7.8./100 000, от хеморагичните – 2.9/100 000, а от тромбози на мозъчните вени и синуси – 0.6/100 000. Смъртността от мозъчни инсулти в детската възраст е 0.6/100 000 деца (от 7 до 28%).

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт, затова мотото на кампанията на Световната организация за инсулти „Един от шест” означава спазването на шест прости правила:

Оценка на собствените рискови фактори и тяхното коригиране: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол.

Редовни физически упражнения.

  • Избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета.
  • Намаляване консумацията на алкохол.
  • Избягване на тютюнопушенето.
  • Обучение на населението за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт и какви мерки трябва да бъдат взети.
  • Необходимо е ограмотяване на населението за ранните симптоми на мозъчен инсулт. Важно значение по този въпрос имат и националните медии.

Важен е незабавният контакт с БМП и приоритетното транспортиране на пациентите с мозъчни инсулти до най-близката болница с легла за лечение на остри инсулти.

Първичната и вторична профилактика и лечението в острата фаза на мозъчния инсулт изискват мултидисциплинарен подход от специалисти невролози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, общопрактикуващи лекари и др..

При спазване на системата за организация на диагностично лечебния и профилакитчен процес ще се създадат реални условия за снижаване на болестността, смъртността и инвалидизацията от мозъчносъдови заболявания в нашата страна. С това ще се намалят както директните разходи за консумативи, медикаменти и обслужване на тежко инвалидизираните болни, така и на индиректните разходи на обществото, личността и семейството.

Вижте и

Със световния ден посветен на борбата с мозъчните инсулти, още веднъж се напомня на населението, лекарите, извънправителствените организации и медиите за важността на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите болести, с което ще се снижи значително смъртността и инвалидността от тези тежки заболявания.

 

Източник: Министерството на здравеопазването

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре