Сега четете
Тази вечер връщаме часовника с един час назад

Тази вечер връщаме часовника с един час назад

В нощта срещу 30 октомври часовниците трябва да се върнат с час назад заради зимното часово време. Смяната винаги става в последната събота срещу неделя на октомври в 4:00 ч. сутринта, когато стрелките се местят на 3:00 ч.

Лятното часово време, което използвахме досега, е въведено през 1976 г. в Европа, по настояване на Франция, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите, припомня БГНЕС. Преминаването към това време е в последната събота на март. В България тази практика е въведена през 1979 г.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която въвежда лятно часово време – от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последваха този пример през 1918 г.

Вижте и

През 2018 г. страните в Европейския съюз трябваше окончателно да се откажат от местенето на стрелките два пъти в годината, но ЕК остави на страните-членки сами да решат какво време да изберат за постоянно – зимно или лятно. Така и не се стигна до споразумение между 27-те членки на ЕС. Не е ясно ще има ли и занапред една голяма часова зона с общо 16 държави? Или хората, които ежедневно прекосяват границата, за да отидат на работа в съседна държава, ще трябва два пъти да местят часовниците си? Какво ще стане с железниците и летищата? Дали при това положение в Испания през зимата ще се развиделява едва в 10 часа, а в Полша ще се стъмва още в 14,30?

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре