Сега четете
Възстановяват звънът на емблематичния часовник в кулата на централните хали

Възстановяват звънът на емблематичния часовник в кулата на централните хали

Kaufland България започва изпълнението на одобрения от Националния институт за недвижимо културно наследство проект за възстановяване на оригиналните вид и функция на Централните хали в София.

В следващите месеци предстоят поредица от ремонтни дейности, чрез които ще бъдат отстранени силно компрометирани елементи от вътрешността на сградата и ще бъде извършено цялостно специализирано почистване на фасадата от реставратори с доказана експертиза. Ремонтът ще обхване отстраняване на течовете от покрива, цялостна подмяна на опасни електро- и ВиК инсталации, възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на “Интерактивна зона за археология и история”.

За първи път от 40 години ще бъде

Проектът

Общата стойност на инвестицията за възстановяване на оригиналните вид и функция на Централните хали надвишава 50 млн. лева.
Проектът е част от ангажимента на Kaufland България за подобряване на средата, в която живеем, и е изключително важен за компанията. По думите на Иван Чернев, изпълнителен директор на Kaufland България, инвестицията е насочена към съхранението на сградата в оригиналния є вид – такава, каквато я е създал нейният автор арх. Наум Торбов през 1911 г.

Социално и културно пространство

Вижте и

Освен като търговско средище халите ще се завърнат като част от социалния живот на столицата и ще се превърнат в притегателна точка за жителите и гостите на града чрез допълнителни услуги активности.

В непосредствена близост до археологическото наследство на Централните хали, което ще бъде възстановено с помощта на Регионалния исторически музей на София, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната. В нея ще могат да бъдат намерени над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре