Сега четете
29 октомври: Световният ден на тютюнопроизводителите

29 октомври: Световният ден на тютюнопроизводителите

На 29 октомври отбелязваме Световният ден на тютюнопроизводителите.

Отбелязва се от 2012 г. с решение на Международната асоциация на тютюнопроизводителите, прието на 27-ото годишно Общо събрание на асоциацията в Салта, Аржентина (9 октомври 2012), с цел да се привлече вниманието на обществеността към проблемите на тютюнопроизводителите в световен мащаб.

Годишнина от откриването (1492) на тютюна по време на първата експедиция на испанския мореплавател Христофор Колумб (1492-1493), когато моряци от експедицията стават свидетели на ритуал на остров, наречен от Колумб Сан Салвадор, в който местните жители правят огън с листа и вдишват дима през тръба.

В България тютюнопроизводството е основна заетост в много селски, планински и полупланински райони на страната, където има ограничени икономически алтернативи. Около 70% от произвеждания тютюн в страната е ориенталски.

Вижте и

Близо 240 000 души, заети с производство на тютюн в България, могат да останат без препитание, ако се приемат промените в евродирективата за тютюневите изделия, с които да се забрани производството на ориенталски тютюни в ЕС, алармират от Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре