Сега четете
Словакия ни отказала двигатели за МиГ-29, за да ги даде на Украйна

Словакия ни отказала двигатели за МиГ-29, за да ги даде на Украйна

България искала от Словакия да предостави двигатели за изтребители МиГ-20, но оттам са отговорили, че МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна.

Това съобщи в Народното събрание служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на депутата от БСП Атанас Зафиров какъв е резултатът от водените разговори с Полша за предоставяне на ремонтирани двигатели за МиГ-29, колко двигателя предстои да бъдат ремонтирани, колко закупени и в какъв срок те ще бъдат усвоени от българските Военновъздушни сили (ВВС).

Стоянов обяви, че в началото на август МО е изпратило запитване за закупуване или ремонт на шест броя двигатели (изделие 88) за МиГ-29 до Полша. И, че са проведени разговори и с министъра на отбраната на Словакия, който именно е отговорил, че самолетите се пазят за Украйна.

Според отговора на служебния министър в парламента закупуването на два двигателя от Полша и ремонт на шест други не гарантират дългосрочната експлоатация на МиГ-29, а целта е осигуряване на подготовката на летателния състав на приемливо ниво да края на 2023 г.

Вижте и

„В резултат от проведените срещи Полша пое ангажимент за извършването на ремонт на шест двигателя“, каза Стоянов и допълни, че полското министерство на отбраната е решило да свали от експлоатация един МиГ-29 и двата му двигателя да бъдат подготвени за продажба на България. Според него всеки от двигателите има остатъчен ресурс над 200 часа.

„Работи се активно по доставката на двата двигателя. В МО е получена информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица – каза още Стоянов. – По отношение на ремонта на шестте двигателя, който се очаква да приключи до края на тази година – те са собственост на Полша, министерството е подготвило и изпратило проект на междуправителствен договор. Сключването на такова споразумение най-вероятно ще отнеме малко повече време, защото е необходимо да се подпише и да се бъде ратифицирано от парламента.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре