Сега четете
„Булгаргаз“ предлага с 45% по-евтин газ за ноември

„Булгаргаз“ предлага с 45% по-евтин газ за ноември

„Булгаргаз“ предложи пред енергийния регулатор с 45% по-ниска цена на природния газ за ноември. Днес в КЕВР бе обсъдено ценовото предложение на националния доставчик, като окончателното решение ще бъде взето от КЕВР на 1 ноември.

Предложената пред регулатора цена е 130 лв. за мегаватчас, при 233 лв. през октомври. Поевтиняването е заради намалените цени на международните борси и стартът на интерконектора с Гърция, по който страната ни получава пълните договорени количества азерски газ, посочи шефът на „Булгаргаз“ Деница Златева. Газохранилището в Чирен е запълнено към 88%, като към 1 ноември се очаква то да бъде запълнено до 90% от обема си, посочи още тя.

Шефът на КЕВР Иван Иванов коментира, че заради поевтиняването на синьото гориво няма да се наложи повишаване на цените на парното и топлата вода от началото на следващата година.

Няма вероятност битовите потребители да започнат да купуват ток на свободния пазара преди края на 2025 г., увери още председателят на КЕВР. Темата бе повдигната наскоро от различни политици, които внушаваха, че и домакинствата ще трябва да купуват ток по пазарни цени от началото на 2023 г. заради ангажимент, поет в Плана за възстановяване и устойчивост.

Вижте и

„България е декларирала пред ЕК, че битовите потребители ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Всякакви опити предварително това да се случи, считам за неудачни особено при сегашната ситуация на сериозно повишение на цената на електроенергия“, увери Иванов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре