Мистериозният надпис „Дневникът е подправен“ доказва, че защитата на устройствата е сработил

Почти месец след изборите държавата най-накрая излезе публично с официално обяснение за мистерията, при която машини за гласуване показаха странния надпис „Дневникът е подправен“ в деня на вота. Извършената проверка е приключила с извода, че няма опит за външна намеса в устройствата.

Експерти от Министерството на електронното управление, заедно с техни колеги от Централната избирателна комисия, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология, са проучили 7 машини, които са изписали „Дневникът е подправен“. В изборния ден на 2 октомври беше съобщено, че става въпрос за 3 машини. Заключението от проверката е, че въпросният надпис е всъщност „доказателство, че защитата на софтуера на машините за гласуване е сработила“. С други думи, твърди се, че появата на грешката е нещо добро.

Според специалистите „Дневникът е подправен“ присъства в каталога от грешки на софтуерния продукт, които са били установени, още когато изредените по-горе държавни институции са проверявали дали устройствата съответстват на изискванията на закона. Тази проверка беше извършена преди изборите. На практика властите казват, че предварително са знаели за надписа, и за тях той не трябваше да бъде такава мистерия и изненада, каквато беше за всички останали. Тогава изниква въпросът защо до момента не споменаха нищо.

Не е установена една, единствена причина за възникването на грешката. Експертите изреждат множество такива възможни причини: разместване на флашките в слотовете на машината; дефектни флаш-памети; дефект в USB слотовете; неправилно изключване на машините по време на работа и др.

Вижте и

Източник Сега

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре