Сега четете
Октомври вдигна рязко цените на храните

Октомври вдигна рязко цените на храните

През първата седмица на октомври цените на едро на почти всички храни поскъпнаха рязко. Това се дължи най-вече на сезонните плодове и зеленчуци и на това, че на пазара излизат по-големи количества оранжерийни, но вдигането на цените не е подминало и останалите храни.

Новото оранжерийно производство излиза на пазара на значително по-високи цени. Доматите например са поскъпнали с 15% за последните няколко дни, а краставиците – с 10%. Покрай това и последните за този сезон домати и краставици от открити площи също поскъпнаха с 4-5%. Бананите са поскъпнали с нови 9% за последната седмица, а прасковите – с 19,4%.

Продължава поскъпването на захарта, като за седмицата цената се е качила с нови 5,4%, а за година вече с над 45 на сто. Това увеличение стана на две големи вълни – първо през април цените се вдигнаха заедно с тези на олиото и други основни продукти. Втората вълна дойде през последния месец заради слаба реколта от захарна тръстика в Бразилия.

Цените на захарта, която е над 3 лева по магазините през последните седмици, ще се успокоят чак за Нова година. Това обаче не означава, че ще паднат до предишните си равнища, защото търговците също имат разходи, прогнозира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Вижте и

Палмовото сирене, което заема все по-голям пазарен дял напоследък, вече струва колкото кравето през миналата година по това време. На едро цената му достигна 5 лв., а през октомври 2021-а толкова струваше узрялото краве сирене. Неговата средна цена обаче сега вече е 11,25 лв. и се увеличи с 1% за последната седмица.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре