Сега четете
Чело на в. Труд: Радев управлява още шест месеца

Чело на в. Труд: Радев управлява още шест месеца

ИНАТЪТ И РЕВАНШИЗМЪТ НА ПП, ДВ И БСП СА ПРЕЧКА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО, КОМЕНТИРАХА БЪДЕЩИ ДЕПУТАТИ

Шест месеца още президентът Румен Радев може да управлява страната със служебни правителства, коментираха пред „Труд News“ политически наблюдатели. Сметките показват, че два месеца ще се правят консултации и ще се връчват мандати, след това ще се насрочат нови предсрочни парламентарни избори след два месеца, а после нови два месеца отново ще се раздават мандати.
Инатът и реваншизмът на ПП, ДБ и БСП са пречка за съставяне на редовно правителство, коментираха бъдещи депутати

Очертава се президентът Румен Радев да управлява почти еднолично страната още 6 месеца. Това прогнозираха пред „Труд News“ политически наблюдатели и представители на различни партии, коментирайки почти нулевата възможност да се състави кабинет в рамките на новия парламент. Те са единодушни, че причина е инатът на ПП, ДБ и БСП, както и реваншизмът им.

Близо два месеца сега ще има развъртане на мандатите по конституционните правила, следват още два месеца за насрочване и провеждане на поредни предсрочни избори, а накрая още два месеца за нова парламентарна рулетка с политическите мандати, изчислиха времето конституционалисти. С думите си политиците доказаха, че са готови да дадат още половин година на Радев да управлява със служебен кабинет.
ГЕРБ трябва да организират процес на договаряне с ДПС и „Възраждане“, с които свалиха правителството на „Промяната“, категоричен беше съпредседателят на ПП Асен Василев. Той разгледа и хипотезата за втори мандат, който по конституция трябва да бъде връчен на тяхната формация и призна, че се съмнява в успеха „с ДБ и БСП нямаме достатъчно депутати“. Василев се обяви твърдо и срещу експертно правителство, като нарече технологията „мантия за скриване на нелицеприятна коалиция“.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отново постави условие пред ГЕРБ за правосъдната реформа, независимо от многократните уверения, че ГЕРБ ще се съобразят с техните виждания в името на това да има редовно правителство.
Иван Ченчев от БСП повтори опорките на председателката Корнелия Нинова след изборите, а именно, че социалистите не искат „БСП да бъде уботребена и да бъде патерица на някого“. Червените обявиха, че с експертно правителство се размива отговорността, а на постовете се слагат „сламени хора“. Нито Борисов, нито депутати от ГЕРб обаче до момента са говорили за експертен кабинет.
„Риба се лови в мътна вода, не е случайна тази поговорка. Всеки ден виждаме вече какво се случва по улиците и това не е по вина на служебното правителство, просто винаги се случва така, когато не е ясно кои управлява, защото служебното правителсво е извънредно правителство. То не е правителство с по-дълга перспектива“, заяви пред „Труд News“ Тома Биков от ГЕРБ.

„Трябва да имаме проевропейско и антикризисно управление. Ако не сме в състояние на това, означава да продължим да затъваме в кризата. Имаме самочувствие след година и половина мачкане, че хората са ни дали най-голямо доверие. Ние сме длъжни да опитаме. Заради това сме готови да подадем ръка на тези, които са ни хулили и стигматизирали“, каза още Биков. И предупреди, че нов предсрочен
вот би изиграл ролята на капката, която да прелее чашата и да разпадне българската политическа система.
Нагласите на депутатите от парламентарно-представените партии са за поредни предсрочни избори и очакванията са за още по-голяма липса на диалог в 48-ото Народно събрание. На практика след първия пленарен звънец партиите ще използват трибуната на парламента за начало на предизборната си кампания и това ще блокира провеждането на каквито и да е преговори за съставяне на кабинет, категорични за народни представители с опит.

СТОЙЧО СТОЙЧЕВ, ПОЛИТОЛОГ, ПРЕД „ТРУД“: ПП, ДБ и БСП вече калкулират предсрочните избори
Не само, че е възможно, а става все по-вероятно да продължим още известно време с управление на служебно правителство заради стратегиите и ходовете на отделните партии. От бившата управляваща коалиция се опитват да вкарат ГЕРБ във формална коалиция с ДПС, от което смятат и калкулират, че това ще се отрази много негативно на електоралната подкрепа.
ПП, като задаващи тона и на другите две партии – ДБ, БСП, се водят изцяло от калкулациите как ще им се отрази едно или друго нещо на предсрочните избори. Те са убедени, че предсрочни избори ще има и
подчиняват всичко на изборната си пиар стратегия, как да капитализират по-добре при нова изборна ситуация.
***

 

 

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ, ЛИДЕР НА „ВЪЗРАЖДАНЕ“: Преговорният екип на ГЕРБ е добра шега
Добра шега на ГЕРБ е съставянето на преговорния екип от страна на Бойко Борисов.
Да сложиш в преговорния си екип две от най-омразните лица на българския преход, това не е покана за съставяне на правителство, а покана за отказ от преговори. Що се отнася до ПП – няма какво да разговаряме с тях, подобре да се свържем с Американското посолство. Ние сме готови да вземем третия мандат. Няма значение личностите в успелите държави, а политиките и решенията на проблемите. Винаги се вторачваме в личностите, а не в това, което предлагат те.

ЮРИЙ АСЛАНОВ, СОЦИОЛОГ, ПРЕД „ТРУД“: На негласуващия ще му кипне и ще стане беля
От това, което чуваме от основните играчи, а под основни политически играчи разбираме ГЕРБ и ПП, се създава подозрение за лицемерие. Като че ли и двете партии знаят, че правителство няма да се получи, но битката е за някакви интерпретации за това кой ще бъде по-виновен за това, че няма да се състави редовен кабинет.
При всяко едно положение коалиция между двете формации, което е единственият начин да се направи нещо по-стабилно, да не го наричаме принципно, защото няма да е такова, е между двете партии да се получи компромис. Не си представям как може да се направи коалиция, независимо от коя страна – от ГЕРБ или от ПП, с някого, който си дава вид, че всеки момент може да ти скочи отзад и да ти прегризе гърлото, образно казано.
Стурва ми се, че начинът, по който се изговарят нещата все пак Борисов говори онова, което искат да чуят хората – диалог, компромис, консенсус, национално съгласие. Докато от другата страна се поставят старите опорни точки – „гневни сме, ще ги вкараме в затвора“.

Тъй като първият мандат се пада на Борисов, той вече каза, че е готов да направи този компромис, да се дръпне назад в името на мира. Лидерите на ПП си мислят, че са вкарали ГЕРБ в капан, но този капан им предстои на тях. Защото Борисов ще си го изиграе по „бойковски“ -широко скроен, диалогичен и негативите
няма да останат за него.

Вижте и

Но след това идва техния ред, ПП не могат да направят нищо, не могат да сглобят мнозинство и да се надяваме, че с третия мандат може да се свърши някаква работа. Има един поливалентен играч като Стефан Янев – нито ляво, нито дясно, нито русофилско, нито русофобско, като че ли формация, правена именно заради това – другите като се скарат, да се натамани.
Не мога да дам прогноза ще има или не редовно правителство, но ако партиите продължават по същия начин и се стигне до нови, предсрочни избори, се страхувам, че тези упражнения на гърба на избирателя ще му дойдат вповече, защото политиците забравиха за него. Търпението на политиците може и да не се е изчерпило, но търпението на хората ще се изчерпи. И тогава или партията „Не подкрепям никого“ ще стане парламентарна политическа сила, или негласуващият ще му кипне и ще вземе нещата в свои ръце и ще стане беля.
***
СЛАВИ ВАСИЛЕВ, ПОЛИТОЛОГ, ПРЕД „ТРУД“: България дълго време няма да има устойчиво правителство
Струва ми се много по-вероятно да няма редовно правителство и 48-ият парламент да не успее да излъчи мнозинство. Отвъд липсата на т. нар. политическа култура в политическите субекти, ако човек вникне в дълбочина на процесите, ще види, че всяка една партия има собствен интерес, който се влияе от резултатите на парламентарните избори.

ПП, вследствие на обстоятелствата, че са втора политическа сила и загубиха реално изборите, стратегически се позиционираха като категорична опозиция, която няма да влезе в преговори с първата политическа сила, за да могат да осмислят съществуването си в българския политически живот.
Те виждат себе си като продължение на процесите, които започнаха преди две години, процеси, които целяха да обърнат страницата от управлението на Бойко Борисов. Всички останали политически партии следват подобна логика, която ги позиционира спрямо разположението на силите в парламента, а не спрямо интересите на хората, затова и смятам, че няма да има устойчиво правителство, не само сега, но и много време напред. Партиите не разсъждават спрямо интересите на обществото, а спрямо собствените си интереси по отношение на шахматната политическа дъска.

Абсолютно нищо по-различно не може да има като резултати от предсрочни избори докато разположението на силите и манталитетът на политическите партии е такъв. Единственият път за разблокиране на тази ситуация е партиите да осъзнаят, че парламентаризмът в този си вид е
изчерпан.- По същество ние не можем да вървим от служебен кабинет в избори и отново служебно правителство, отново избори. Най-правдоподобният вариент е накрая да се стигне до съставяне на някакво правителство, подкрепено от антагонистични една спрямо друга политически формации, с което просто да се даде малко глътка въздух на тази система, която очевидно е изчерпана.

Всяко едно следващо редовно правителство, ще бъде компромисно правителство и ще го има само и единствено заради партиите, за да не дискредитират тази политическа система, която е изчерпана.

И понеже смятам, че те нямат политическия капитал и политическия интелект, за да се захванат с един сериозен дебат за промяна на политическата система, те ще поддържат в будна кома сегашния парламентаризъм само и само да могат да продължат да виреят в тази отровна политическа среда, която сериозно отвращава българските граждани -процес, който е видим от избирателната активност.

***
Добре е да помислят какво означава още време да няма парламент
Ако насложим времената ще се окаже, че е възможно президентът още шест месеца да управлява чрез служебни правителства. Два месеца могат да въртят рулетката с мандатите, два месеца до нови предсрочни парламентарни избори, още два месеца да се направи опит за съставяне на правителство…
Добре е да се помисли какво означава да няма парламент още месеци наред.
По конституция срокове има след като бъде връчен мандат. Няма срокове за консул-
тации, няма срокове преди първия проучвателен мандат, както и между първия и втория. Президентът показа през лятото, че може да доведе до два месеца процеса с връчване на мандатите и консултациите.
Според мен държавният глава би трябвало да проведе по-спокойни и по-бавни преговори, за да имат време политическите сили да осмислят дали искат нови избори.
Струва ми се обаче, че нито една партия няма желание да работи с другите.
***
Президентът Румен Радев имал намерение да свика 48-ото Народно събрание в седмицата след 17 октомври, коментираха пред „Труд News“ новоизбрани депутати. Представителите на отделните партии обаче са скептични за провеждането на успешни преговори за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре