Сега четете
Правителство ще има, държава не се управлява аматьорски

Правителство ще има, държава не се управлява аматьорски

Убеден съм, че ще има правителство. Какво ще бъде, не мога да кажа. Не е важно с чий мандат, важно е да има. Не съм прекален оптимист колко дълго ще продължи живота на този кабинет. Ще ми се, поне да изкара поне до местните избори, би било чудо за пълен мандат. Това заяви пред БНТ проф. Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание и бивш служебен премиер.

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отваря врати. „Въпросът е доколко са готови да влязат политическите сили. Някои са готови, други се дърпат, надявам се, че разумът ще надделее. На самите политици не им се ходи на избори, на хората още по-малко. Това го доказва най-ниската избирателна активност – под 40%. В „Ад“ на Данте Алигиери се казва, че в случаите на голям морален проблем, вземането на неутрална позиция е грях“, коментира проф. Герджиков.

На въпроса дали би станал надпартиен премиер, каквито вече предложения има, той обяви: „Смятам, че има по-силни кандидатури. Сегашният премиер Гълъб Донев се справя чудесно, един проф. Даниел Вълчев е в силата си и би се справил чудесно. Едва ли трябва да се стига до мен. Силно се съмнявам, че ще ме накарат да приема подобно предложение.“

По думите му надпартиен премиер и вицета от всички партии е възможен вариант.

„Нека погледнем малко около нас, от 2019 година Израел смени четири пъти правителствата си и сега ще правят отново избори. Италия е в сериозна политическа криза. Тези държави не са ги закрили, а продължават да съществуват. Така че не е толкова фатално, че има служебен кабинет. По-важно е, че хората обедняват, защото се вдигат цените, пък и ситуацията в Украйна – всичко това създава напрежение в обществото“, обясни проф. Герджиков. Според него не може да няма външно влияние, защото България не е Северна Корея.

На въпрос защо лидерството в България е толкова егоцентрично и как ДБ да преглътне ДПС, той каза: „ДПС са сериозна партия и не трябва да бъде отстранявана от възможност за коалиция. По време на Тройната коалиция свършихме добра работа за България.“

Ако се стигне до избори, според проф. Огнян Герджиков всички партии ще бъдат виновни.“По времето на социализма нямаше проблем, имаше една партия, за която се гласуваше. Сега едни харесват едни, други-други. Това е демокрацията. Както казва Чърчил – демокрацията е най-лошата форма на управление, но по-добро не е измислено“, каза той.

Проф. Герджиков отново подчерта, че не е проблем служебно правителство да управлява страната. „През половин година все на някой му идва наум да се променя Конституцията. Нашата най-голяма слабост са непрекъснатите законодателни промени, тук сме царе. Изборният кодекс е от 2014 година, за тези 8 години е променян 24 пъти т.е. пада се по три пъти средно на година. Това е просто абсурдно“, възмути се проф. Герджиков.

Вижте и

Той призова политиците да четат Конституцията. „Държава не се управлява аматьорски, иска се висок професионализъм“, категоричен е бившият служебен премиер и председател на 39-ия парламент. Според проф. Герджиков стабилността е много силен фактор и не е необходимо да се променят правомощията на президента.

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре