Сега четете
Нарасна броят на обявите за работа през септември, в ИТ-сектора се свива

Нарасна броят на обявите за работа през септември, в ИТ-сектора се свива

Броят на обявите за работа през м. септември е нараснал с 4% спрямо предходния м. август. Предложенията са с 1800 повече, като общият им брой възлиза на почти 49 000. На годишна база също се наблюдава ръст от 3% спрямо м. септември 2021г, съобщават от „Джоб тайгър“.

Ръст на обявите се наблюдава и в почти всички сектори, като единствено изключение прави „Хотелиерство и ресторантьорство“. Обявите в него са с близо 500 по-малко от предходния месец – спад от 7%. Изненадата е, че има спад на обявите в ИТ-сектора с 18 на сто. „Бихме могли да тълкуваме тази тенденция, от една страна, с нормализирането на търсенето на кадри в този сектор след активното „презапасяване“  през пандемичните 2020г. и 2021г и от друга – с обявеното временно „замразяване“ на подбора на кадри (hire freeze) в индустрията от редица технологични компании в страната и по света“, посочват от „Джоб тайгър“.

При останалите сектори тенденцията е обратна. С най-голям брой са се увеличили предложенията в „Търговия и продажби“ (650 предложения повече, 6% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (400 предложения повече, 9% ръст).

След тях се нареждат секторите „Строителство“ (260 предложения повече, 11% ръст), „Логистика и транспорт“ (250 предложения повече, 6% ръст), „Маркетинг и реклама“ (215 предложения повече, 15% ръст), „Здравеопазване и фармация“ (205 предложения повече, 11% ръст), „Производство“ (180 предложения повече, 2% ръст) и „Счетоводство, одит, финанси“ (45 предложения повече, 2% ръст).

Вижте и

През м. септември предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са се увеличили с 4% (200 предложения повече). Те са малко над 5000 за страната. Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през септември се е увеличил с 5% или малко повече от 100 предложения повече.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре