Сега четете
Школата получават рекордните половин милион лева за нови кабинети по природни науки

Школата получават рекордните половин милион лева за нови кабинети по природни науки

До 2026 г. България трябва да получи над 480 млн. лв. за изграждане на цялостна образователна СТЕМ среда от ново поколение в българските училища. Сумата е рекордна за бг стандартите и е предвидена по Плана за възстановяване и развитие. Планирано е всяко от 2240-те учебни заведения у нас да изгради СТЕМ кабинет или център, които може да са под формата на лаборатории, високотехнологични класни стаи, работилници, научни центрове и др.

СТЕМ са интердисциплинарни уроци с практическа насоченост, в които се включват различни учебни предмети (б. а. – от англ. STEM): S – science (наука), T – technology (технология), Е – engineering (инженерство), М – mathematics (математика).

По проекта ще се финансира изграждането на осем вида училищни СТЕМ центрове – кътове тип лаборатории, изследователски лаборатории, центрове за млади изследователи, центрове за технологии в креативните индустрии, центрове за дигитални създатели и центрове по природни науки, изследвания и иновации. Всяко училище ще може да кандидатства и за изграждането на високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи. И в момента много от училищата ни имат такива Проблемът е, че заради пандемията те на практика не се ползват, за да не бъдат нарушени изискванията на РЗИ за смесване на различни потоци от деца.

В зависимост от вида им ще се финансират различни дейности и пособия – комплекти за роботика и инженерни науки, 3D-принтери, електронни платки и микрокомпютри, творчески кътове, зоокътове, техническо оборудване, лицензи за достъп до платформи с електронно съдържане по науките, необходими за приложната работа на учениците, видео- и звукозаписни студиа със снимачна техника, симулационна техника, виртуална и добавена реалност, видео и аудио оборудване за лингвистични занимания и др.

Вижте и

Независимо че целта е всяко школо да има СТЕМ център, училищата ще трябва да разработят идеите си писмено и в детайли и да подадат проектно предложение. Те ще бъдат оценявани и за готовност за изпълнение на проектите си. Училищата ще получават различни суми (общо почти 356 млн. лв. без ДДС) според броя на учениците – най-малките училища с под 50 ученици ще имат право на до 50 000 лв. за изграждане на СТЕМ кабинет, по-големите от 201 до 400 ученици – до 200 000 лв., а най-големите с над 1000 ученици – до 600 000 лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре