Сега четете
4 октомври: Световен ден за защита на животните

4 октомври: Световен ден за защита на животните

На 4 октомври се отбелязва Световният ден за защита правата на животните.

Има много неща, които заплашват бъдещето на животните, за които тази планета също е дом.

Всеки ден с природните ресурси се злоупотребява, унищожават се влажни зони и гори, за да се направят нови градове, а за да бъдат построени, местообитанията се разсичат от пътища. Внасят се чужди и вредни видове за екосистемите, а незаконната търговия и бракониерството унищожават цели популации животни.

По преценка на учените 9% от всички видове изчезват на всеки един милион години. С други думи, между един и пет вида изчезват всяка година. Този темп се е ускорил пет пъти в последните десетилетия. Някои изследователи смятат, че е в ход шестото масово измиране на видовете, а последното е било преди 66 милиона години, когато са измрели динозаврите.

Вижте и

Като хора, ние сме съседи, съквартиранти и приятели на тези същества и е наша отговорност да им помогнем, да ги защитим, така че техните бъдещи поколения да оцелеят и да се развиват и от своя страна, нашите бъдещи поколения да получат радостта да ги видят на живо, а не като музейни експонати.

Световният ден на животните започва да се отбелязва през 1931 г. като начин да се обърне внимание на тежкото положение на застрашените видове. Оттогава този ден се превърна в празник на връзката на човечеството с животинското царство и на живота във всичките му форми.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре