Сега четете
Украйна – кандидат за домакин на световното по футбол през 2030 г.

Украйна – кандидат за домакин на световното по футбол през 2030 г.

Украйна ще кандидатства за домакин на световното първенство по футбол през 2030 г. съвместно с Испания и Португалия, съобщават световните информационни агенции. А „Таймс“ добавя, че идеята е консултирана предварително с украинския президент Володимир Зеленски и с португалското и испанското правителства.

Тройното партньорство ще бъде обявено официално от футболните федерации на Испания и Португалия на пресконференция в централата на УЕФА утре. Идеята е Украйна да приеме мачовете на една от групите.

Предложението е с мотото, че „футболът може да върне надеждата и мира“. Въпреки че ще са необходими гаранции за сигурност, очакването е, че до 2030 г. възстановяването на инфраструктурата в Украйна от инвазията на Русия ще е приключило в основната си част. Включването на Украйна сред кандидатите за домакинство се счита за много силен коз, който да доведе до победа в гласуването сред 211-те страни членки на ФИФА и ще се счита като жест на световна подкрепа към воюващата в момента страна. А и ще бъде начин на противодействие на заявената официална кандидатура на Саудитска Арабия, която привлече за идеята си Египет и Гърция, за да не бъде считана за самостоятелен кандидат.

За последно Украйна бе домакин на голям футболен форум през 2012 г., когато организира заедно с Полша европейското първенство. Последната европейска страна, приела световен шампионат бе Русия през 2018-а. Тази година мондиалът ще е в Катар (Азия) през зимата, а след това през 2026-а – в САЩ, Мексико и Канада (Северна Америка), така че идва ред на Южна Америка, Африка или Европа.

Вижте и

Освен кандидатурите на Испания/Португалия и на Саудитска Арабия/Египет/Гърция към момента има още две официални заявки – самостоятелна на Мароко и съвместна на Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре