Сега четете
Личен фалит ще се иска за кредити над 7100 лв.

Личен фалит ще се иска за кредити над 7100 лв.

Който не може да обслужва кредит от 10 минимални заплати в продължение на повече от половин година, ще може да поиска фалит. Това предвижда проектозаконът за несъстоятелност на физически лица, представен днес от министрите на правосъдието и иновациите Крум Зарков и Александър Пулев. Минималната работна заплата в момента е 710 лв.

Предстои проектът да бъде качен за обществено обсъждане. Служебният кабинет бърза с този законопроект, тъй като уредбата на личния фалит е част от ангажиментите, поети от България по плана за възстановяване. На няколко пъти още преди пандемията бяха внасяни подобни проекти, но не стигнаха до пленарна зала. В момента страната ни е единствената в ЕС, в която няма регламентация за несъстоятелност на физическите лица.

Производството по несъстоятелност на физическите лица ще започва доброволно. „Само който реши да се възползва от него, може да прецени дали да събере на едно място всичките си задължения“, обясни Зарков. „Това са хора, които са били изправени пред житейско предизвикателство – болест, грешно решение, раздяла и на които системата в момента не дава втори шанс. Но това право на втори шанс е задължително да получат тези, които са добросъвестни. Те са изпаднали в неплатежоспособност поради събитие извън техните предвиждания и контрол, а понякога десетки години плащат лихви и неустойки и не могат да стигнат до главницата“, каза министърът.

За да се започне процедурата, длъжникът трябва и да има достатъчно имущество, за да покрие разноските в производството и поне частично да удовлетвори вземанията на кредиторите. Проектът определя като неплатежоспособен човек, който в продължение на повече от 6 месеца не е в състояние да изпълни едно или повече изискуеми парични задължения на обща стойност над 10 минимални работни заплати. За да иска личен фалит обаче длъжникът трябва да е добросъвестен – да е поемал задължения според имуществото и доходите си и да не уврежда интересите на кредиторите си.

Вижте и

За недобросъвестен ще се приема длъжник, който не е работил и не е търсил работа в последната година. Както и този, който се е разпоредил безвъзмездно със свое имущество на значителна стойност (надхвърляща средния месечен доход на длъжника за последните 12 месеца) през последните 5 години. За хората, на които съдът е отказал да открие производство по несъстоятелност, защото нямат достатъчно имущество за покриване на разноските и за частично удовлетворение на кредиторите, задълженията им се погасяват с изтичане на 10-годишен срок от влизането в сила на решението на съда, с което е констатирана неплатежоспобността на длъжника.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре