Сега четете
Борисов: С нови избори работим за Путин

Борисов: С нови избори работим за Путин

Очертават се дълги преговори за управляващо мнозинство в парламента и редовно правителство. От ГЕРБ ще създадат контактни групи с външни лица, които да служат като модератори в разговорите с останалите парламентарни формации по различни теми. Премиерът и министрите ще се определят, след като е постигнато съгласие в консултациите.

Такъв замисъл разви водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата си пресконференция след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Като първа политическа сила, върху неговата формация пада отговорността да състави кабинет. „Народът каза: Стига сте враждували, намерете начин“, обоснова експремиерът подхода си. Така, по думите му, са го правили през 90-те години.

Преговорните екипи ще минат през всички партии, ангажира се Борисов. И допълни, че в някои разговори с политици, с които е в добри отношения, ще участва лично, а в други, с които не е така, няма. По думите му, добре е политическите лидери да се „дръпнат назад“, предвид на конфликтите помежду им. Той даде да се разбере, че е готов да се занимава с преговори толкова дълго, колкото е необходимо. „Нямаме бърза работа. Имаме служебно правителство“, каза бившият премиер.

Първата тема, по която ще се водят преговори, посочи Борисов, ще бъде „антипутиновата тема“. Тук става въпрос за отношението към режима в Кремъл и войната в Украйна. Като пример за модератори на преговорите той даде бившия президент Росен Плевнелиев и ексминистъра на външните работи Соломон Паси.

Вижте и

Той нападна евроатлантическите формации като ПП и ДБ, че като отказаха предварително да разговарят с ГЕРБ, пречат на България да подкрепи пълноценно Украйна. „Това е време разделно. В това време не шикалкавиш, не се стаяваш“, предупреди той политическите си опоненти.

Вторият преговорен въпрос ще засегне проблемите на икономиката – цени, енергетика, инфлация, еврозоната и всичко друго, което трябва да мине през парламента. Борисов заяви, че е готов на всякакви компромиси – например да приеме исканията на ПП за социалната сфера и да обсъди предлаганата от ДБ правосъдна реформа. От името на партията преговори ще водят Соломон Паси и Росен Плевнелиев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре