Сега четете
Лечебните свойства на гроздето

Лечебните свойства на гроздето

Гроздолечението (ампелотерапия) е известно от дълбока древност от времето на Нерон, Хипократ и др. Съществуват цели научни трудове, описващи лечебните свойства и ефекти на гроздето. И до днес то се практикува и прилага в Централна и Южна Европа по традиция.

Гроздето е един от плодовете с много високо захарно съдържание около 20%. Съдържа изключително глюкоза (гроздова захар) и фруктоза (плодова захар), които директно навлизат в кръвта и чрез нея до всяка клетка от нашия организъм.
Гроздето има богато съдържание на органични киселини като ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др., които стимулират всички етапи на обмяната на веществата. Като всички плодове, гроздето съдържа и множество витамини – А, В1, В2 и С. Повечето от тях са в ципата, а по-малко в месото на зърното. Гроздовата захар улеснява усвояването на кислорода от тъканите.

Усилва уринирането, като по този начин пречиства кръвта, бъбреците и пикочните пътища.
Друго ценно качество на този плод е, че усилва обмяната на веществата, по-точно на водно-солевата и така се повишава алкалната реакция на кръвта. Гроздето съдържа и някои ферменти, които оказват влияние върху смилането на белтъчините, мазнините и въглехидратите. При лечение с грозде чернодробните клетки се активизират и отделят повече жлъчка, неутрализират отровите в храносмилателната система, а когато се консумира на гладно, стимулира и отделянето на панкреатичен сок.

Гроздовият сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички други натурални сокове.
Прясно изцедения сок съдържа, освен много захари и минерални вещества, фосфати, малко белтъчини, витамин Р, РР, С и витамини от група В. Затова се препоръчва да се пие половин литър гроздов сок на три пъти през деня – сутрин, обед и вечер. Пепсинът в гроздето спомага за усвояването на белтъците. Органичните киселини влияят благоприятно върху апетита, както и на жлезите с вътрешна и външна секреция. Благодарение на тях, се утолява жаждата, подобрява се перисталтиката на червата и се
подпомага отделителната функция на бъбреците.

Благодарение на това, то е отличен източник на енергия за организма, като гроздовата захар служи за градивен и горивен материал за тялото. Особено добре повлиява тя за работата на сърдечния мускул.
Гроздето и гроздовият сок се препоръчват при безапетитие, стомашно-чревни възпаления (предимно сока), при чернодробни и жлъчни възпаления и при запек. Ако страдате от мигрена, приемайте чаша сок от плода рано сутрин, без да го смесвате допълнително с вода. Добре е да се знае, че светлият гроздов сок попълва запасите от желязо в организма и предотвратява появата на чувство на отпадналост, а тъмното грозде намалява нивата на желязото.

В гроздето се съдържа и много калий, който укрепва сърдечния мускул и подпомага отделянето на излишните течности. Ето защо гроздето, както и сокът от него са полезни при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур.

В гроздето се откриват още магнезий, калций, фосфор и желязо, които помагат за лечението на рахит и предпазват от анемия. Багрилоподобните вещества в него притежават съдоразширяващ ефект. По тази причина гроздето е особено полезно за спортисти и за хора, чието ежедневие е свързано с големи физически натоварвания.

Сушеното грозде или стафидите са полезни при депресивни състояния, умора, липса на концентрация. Добре е да се консумира грозде, когато чувстваме умора, например в следобедните часове на деня.

Вижте и

Не злоупотребявайте с големи количества стафиди, ако сте с наднормено тегло, ако страдате от захарен диабет, язва на стомаха или на дванадесетопръстника.

Поради високата си захарност, гроздето може да се включи в диетата ви, но в ограничено количество, като се подбере по-малко сладък сорт.

Консумирането на грозде след трудносмилаеми храни – месо, колбаси е опасно за здравето поради различните срокове за преработка на тези храни. За месните произведения той е 8 – 10 часа, докато при гроздето са необходими от 2 до 4 часа. Така консумацията на грозде след такива тежки храни довежда до това, че в стомаха започват ферментация и гнилостни процеси, които са опасни за човешкия организъм.

В кулинарията гроздето се използва за салати в съчетание със зеленчуци, други плодове и сирене, както и за приготвяне на сладка и други десерти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре