Сега четете
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР СЛИВЕН С ЧЕТИРИ НАГРАДИ  ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ В САРАЕВО

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР СЛИВЕН С ЧЕТИРИ НАГРАДИ  ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ В САРАЕВО

Държавен куклен театър – Сливен отнесе четири от седемте награди на тазгодишното издание на Международния куклен фестивал за деца LUT FEST , Източно Сараево, Босна и Херцеговина. Трупата на ДКТ – Сливен влезе в надпревара с професионални кукленици от Сърбия, Република Сръбска, Федерация Босна и Херцеговина, Естония и Израел, които представиха повече от 20 спектакъла в основната състезателна програма на форума.  Младите актьори се представиха със „Свинарят“ на режисьора Тодор Вълов, по приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Фестивалното жури в състав проф. Боньо Лунгов, председател и членове Небойша Йованович и Младен Янкович, единодушно им присъди наградата за най-добро колективно актьорско изпълнение. Яница Халачева получи индивидуално актьорско признание, а Наталия Гочева отнесе отличията за най-добро естетическо и техническо решение на куклите, за сценография и костюми.

LUTFEST е международен куклен фестивал, който се провежда ежегодно в Източно Сараево, Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Създаден е през 1999 г., впоследствие се превръща в най-големият фестивал от този вид в бивша Югославия. Платформата му представя някои от най-известните кукловоди в света, включително Пол Макгинис, Брус Ланойл и Питър Шуман. Домакин е на стойностни и художествено значими сценични произведения на куклени театри от цял свят. Допринася за популяризирането на нови и утвърждаването на реализирани културни ценности на международно ниво.

ДКТ – Сливен за пореден път отвоюва мястото и доказа приноса си – както към фестивала, така и към развитието на световното куклено изкуство.

Трупата отново е в Сливен и ще очаква публиката от която се вдъхновява, заради която твори и с която споделя вълнението си представление след представление.

Вижте и

Предстои месецът, през който градът ще отпразнува своя празник и ДКТ – Сливен отново е готов да зарадва най-малките му жители.

Приложено ще откриете обстойна информация и снимков материал за „Свинарят“ и октомврийския афиш на ДКТ – Сливен.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре